Председник САД Џозеф Бајден изјавио је данас да га је британска краљица Елизабета Друга подсећала на његову мајку.


- Имала је тај поглед, као: ''да ли си добро? Могу ли нешто да учиним за тебе? Шта ти треба? И онда такође ''постарај се да урадиш оно што треба да урадиш - рекао је он, пренео је Би-Би-Си.

Према његовим речима, ради се о достојанственом опхођењу према људима, што је управо начин на који је краљица комуницирала.

Бајден је то изјавио пре него што је отишао у Бакингемску палату, где су се он и прва дама Џил Бајден придружили другим светским лидерима и званицама на пријему који је приредио британски краљ Чарлс Трећи.

Председник САД истакао је претходно да је краљица Елизабета била хумана, часна и посвећена служби, уписавши се у књигу жалости након што јој је претходно одао пошту у Вестминстер холу, пренео је Ројтерс.

- Саосећамо са народом Енглеске и народом Велике Британије - рекао је Бајден након што се уписао у књигу жалости.

Он је истакао да је Велика Британија имала среће што је имала краљицу Елизабету Другу 70 година, као и сви остали.

Рекао је да је тешио краљичиног наследника, британског краља Чарлса, да ће краљица бити са њим на сваком кораку, сваког минута, сваког тренутка.

Председник САД одао је раније данас пошту британској краљици Елизабети Другој, појавивши се на балкону у Вестминстер холу док је колона људи пролазио поред ковчега покојног британског монарха.

Бајден се, у пратњи супруге Џил и амбасадорке САД у Британији Џејн Д. Хартли, прекрстио и током посете накратко ставио руку на срце.

Бајден је један од многобројних државника и чланова краљевских породица из целе Европе, Азије, Африке и Северне и Јужне Америке који ће присуствовати сутрашњој сахрани британске краљице.

"Њено наслеђе ће се појавити на страницама британске историје и у причи о нашем свету", истакао је он у поруци после вести о краљичиној смрти.

Бајден је био један од 14 америчких председника током 70-годишње владавине британске краљице Елизабете и она их је упознала све осим Линдона Џонсона, почевши од Харија Трумана 1951. када је још била принцеза.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".