Уговоре су добиле на основу конкурса који су реализовали Министарство за рад и запошљавање, Координацино тело за родну равноправност и компанија "Моцарт".


Председница Координациног тела и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић истакла је да је циљ тог конкурса да се економски оснажне жена, али и да се смањи јаз између мушкараца и жена на тржишту рада.

- Мислим да свуда у свету и у Србији не можемо да причамо о развијености једне државе уколико не створимо једнаке услове за све који у тој држави живе, а то су и мушкарци и жене. Такође, нигде у свету, па ни у Србији још увек нема пуне родне равноправности и ти услови за мушкарце и жене нису једнаки - рекла је Михајловић новинарима након уручења уговора женама.

Она је изнела податак да у нашој земљи, када се говори о тржишту рада, у односу на укупно запослено становништво 15 одсто је мање жена, да жене ако су запослене на истим радним местима примају око 16 до 18 одсто ниже плате и да на сивом тржишту има много више запослених жена.

- Ти подаци показују колика је неједнакости у условима на тржишту рада. Све што радимо кроз одређене законе и законодавне оквире није довољно уколико не покренемо цело друштво да стварамо једнаке услове и за мушкарце и жене - навела је Михајловић.

Истакла је да уколико је жена економски оснажена онда таква жена може да брине о себи, својој породици и може да напредује, да се додатно образује и онда је то, каже, велики бољитак за цело друштво.

Нагласила је да привредни развој не зависи само од тога да ли су запослени само мушкарци него управо од тога да постоје једнаки услови и за једне и за друге.

Изразила је наду да ће данас уручени уговори у наредном периоду бити реализовани и да ће те жене ускоро бити у прилици да толико развију бизнис да могу да запосле и неке друге жене.

Михајловић је захвалила компанији Моцарт што је душтвено одговорна и што помаже држави у остваривању своје визије да економски оснажи жена.

Изразила је наду да ће све те активности допринети да већ наредне године подаци буду бољи и да се смањи јаз на тржишту рада.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да овај конкурс показује да када се држава и привреда удруже не постоји препрека.

Истакла је да се тим конкурсом снажно подстичу жене да уђу у свет предузетништва.

- Честитала бих женама које су данас ушле у свет предузетништва, у питању је седам јаких, храбрих, амбициозних жена. На жалост, још увек бити жена значи имати неповољнији положај на тржишту рада. Годинама се поправља та ситуација, али ми жене не само да можемо исто као мушкарци већ смо приказали да можемо и више и боље - рекла је Кисић.

Навела је да су услови конкурса били не само да део њега могу бити само жене, већ оне жене које имају најнеповољнији положај на тржишту рада, као што су старије од 50 година, млађе од 30 година, самохране мајке, особе са инвалидитетом, жене које су дуго без посла.

Говорећи о награђеним предузетничким идејама, Кисић је навела да су то производња жалфије, израда народних ношњи, израда украсних свећа, производњу пива...

- Желим да вас видим у позицији да у наредном периоду и ви запошљавате друге људе - пожелела је Кисић добитницима.

Директор сектора коропоративних комуникација у компанији "Моцарт" Борјан Поповић каже да та компанија већ дуже време улаже у побољшање услова и положај жена у нашем друштву и додаје да је овај конкурс само једна од акција.

- Ова акција има за циљ да економски оснажи жене, да им да тај први неопходни импулс, да се оснаже, охрабре и уплове у пословне воде - каже Поповић.

Истиче да је на конкурс пристигло више од 100 идеја и додаје да то даје потврду да у Србији има и те како простора за развој женског предузетништва.

Једна од добитница Јадранка Димитријевић из Клека код Зрењанина каже да је она конкурисала за пројекат узгоја и сушења жалфије, и захвалила је Координацином телу, Министарству и Моцарту на улазаној прилици која се, каже, не пружа често женама, а нарочито не њених година.

Позвала је и друге жене да следе њен пример и да се пријаве на сличне конкурсе.

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".