У Босни и Херцеговини јутрос у седам сати отворено је више од 5.900 биралишта, на којима грађани бирају представнике на свим нивоима власти - у држави, Федерацији БиХ и Републици Српској.


Реч је о 9. општим изборима, на којима учествује 90 политичких странака, 38 коалиција и 17 независних кандидата, што је највише до сада.

Грађани ће бирати 518 представника између 7.743 кандидата, који ће их заступати на свим нивоима власти у држави и оба ентитета.

Грађани ће бирати три члана Председништва БиХ, по једног из редова три конститутивна народа - Бошњака, Срба и Хрвата, заступнике за Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, заступнике за Представнички дом Парламента Федерације Босне и Херцеговине, председника Републике Српске, два потпредседника Републике Српске и заступнике за Народну скупштину Републике Српске, као и заступнике за скупштине 10 кантона у Федерацији Босне и Херцеговине.

Чланови Председништва БиХ бирају се у две изборне јединице Федерацији БиХ, где се бирају два члана, један из реда бошњачког и један из реда хрватског народа, и Републици Српској, која бира српског члана највишег државног тела.

За чланове Председништва БиХ кандидовано је укупно 10 кандидата, по пет из оба ентитета.

За хрватског, односно бошњачког члана кандидовани су Борјана Кришто (ХЏБИХ) и Жељко Комшић (ДФ), те Денис Бећировић (СДП), који је добио и подршку 10 опозиционих странака, Бакир Изетбеговић (СДА) и Мирсад Хаџикадић из Коалиције за прогрес.

За српског члана у трци су Жељка Цвијановић, Мирко Шаровић, Војин Мијатовић, Ненад Нешић и Борислав Бијелић.

Према до сада објављеним анкетама, највеће изгледе за победу за српског члана Председништва имају актуелна председница Републике Српске Жељка Цвијановић (СНСД) и Мирко Шаровић из СДС.

За председника и два потпредседника Републике Српске пријављен је 31 кандидат, међу којима је и лидер СНСД Милорад Додик, који је актуелни српски члан Председништва БиХ.

Према до сада објављеним анкетама, највише шанси за победу имају Додик и Јелена Тривић из Партије демократског прогреса (ПДП).

Очекује се да избори у БиХ буду слободни, поштени и фер, а о безбедности током изборног дана бринуће посебно формирани штаб у коме су и представници безбедносних служби на свим нивоима.

Очекивања од ових избора су деблокада институција на нивоу државе, посебно у Федерацији БиХ и излазак из дубоке политичке кризе, спровођење уставних и изборних реформи и убрзање европског пута.

Бирачка места затварају се у 19 сати, до када траје и изборна тишина.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".