Она ће на тој функцији заменити досадашњег српског члана Председништва Милорада Додика. До сада је обављала функцију председника Републике Српске.

Рођена је 4. марта 1967. године у Теслићу, где је завршила основну и средњу школу. Високо образовање започела је на Филозофском факултету у Сарајеву, потом наставила на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци и на Правном факултету овог универзитета.

Завршила је и специјалистичке студије из области дипломатско-конзуларног права, на тему „Међународно-правни положај Европске уније“.

Радила је као наставник и професор енглеског језика, а након тога као виши преводилац и асистент у Мониторинг мисији Европске уније у БиХ.

Фото: АП/Дарко Војиновић

 

 

Од фебруара 2006. године обављала је функцију саветника председника Владе Републике Српске за европске интеграције и сарадњу са међународним организацијама, а након тога изабрана је за шефа Кабинета председника Владе Републике Српске.

Руководила је Јединоцом за координацију и европске интеграције и била је стручни члан Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу Народне скупштине Републике Српске.

На положај министра за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске изабрана је 29. децембра 2010.

Функцију председника Владе Републике Српске први пут преузела је 12. марта 2013. године и била је такође прва жена на тој функцији.

Децембра 2014. године поново је изабрана за председника Владе Републике Српске и ту дужност је обављала до 19. новембра 2018. године, када је, након победе на општим изборима, изабрана за председника Републике Српске, објављено на званичном сајту председника Српске.

По националности је Српкиња, православне вере. Удата је и мајка је двоје деце.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".