Гроб Исуса Христа у цркви "Светог гроба" у Јерусалиму већ деценијама од распадања штити метална конструкција, која притеже мраморне блокове нагрижене од временских неприлика и утицаја ходочасника и туриста. Више од два века био је потпуно запечаћен, а онда су га први пут научници отворили пре шест лета, 2016. године.

Фото: Јутјуб принтскрин/National Geographic

 

 

Хришћанске заједнице у Светој Земљи неколико месеци пре тога започеле су обновом тешко оштећеног Исусовог вечног места.

Према веровању, тело Исуса Христа положено је 33. године испод стене која се налази у овој светињи.

Мраморна плоча која прекрива гроб је била склоњена на три дана због обнове и археолошке анализе. То је било први пут да је померена од најмање 1810. године, када су спроведени последњи радови због пожара у базилици, а можда и раније, рекао је отац Самуел Агхојан из Јерменске цркве.

Фото: Јутјуб принтскрин/National Geographic

 

 

За обнову су били задужени грчки стручњаци, а цео процес за потребе документарног филма снимала је Национална Географија.Исусова слика може се видети у уском делу простора, испод склоњене плоче. Пронађени су бројни материјали који су прослеђени на даљу детаљну анализу.

- Отварање гроба омогући ће стручњацима јединствену прилику да испитају оригиналну подлогу најсветијег мјеста хришћанства - истакли су тада археолози у медијима.

Радове су финансирале три главне хриршћанске деноминације које управљају базиликом Светог гроба (католици, православци, јерменски хришћани).

- Морам признати да су ми клецала колена када је плоча померана - истакао је тада Фред Хиберт, стални археолог Националне Географије.

(Национална географија)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".