Ево којих пет радњи не би требало да практикујете ако желите одговорно да се понашате према свом аутомобилу.

1. Заборављате ручну кочницу

Они који имају аутомобиле с аутоматским мењачем мисле да не треба да користе ручну кочницу, али то није тачно. Паркирање аутомобила активира папучицу кочнице, запињачу која прекида спој преноса и погона. Тај мали метални комад може да буде оптерећен стотинама килограма, посебно ако паркирате на косини. Стога, користите ручну кочницу, која ће на себе преузети оптерећење. Такође, користите паркирну кочницу и на равном, али и код модела са ручним мењачем. Тиме ћете осигурати исправност рада која се редовно проверава на техничком прегледу.

2. Допуштате да вам се гуме испразне

Свако ново возило мора, по закону, да има систем за надзор притиска у гумама, који обавештава возача када се притисак ваздуха у гумама смањи испод дозвољеног нивоа. Неки возачи сматрају да не морају пре овог обавештења да провере јесу ли им гуме довољно напумпане, али то је грешка. Недовољан притисак ваздуха у гумама утиче на покретљивост гума, на кочење и на потрошњу горива, па треба да проверите јесу ли вам гуме довољно напумпане при свакој другој посети бензинској пумпи.

Фото: Пиксабеј

 

 

3. Држите резервоар за гориво скоро празним

Неки возачи чекају да им се резервоар за гориво скоро потпуно испразни пре него што наточе гориво, али то није добро за пумпу за гориво. Она се прегрева када у резервоару нема довољно горива, па поновно хлади када се гориво наточи, а овај процес наизменичног грејања и хлађења скраћује њено трајање. Трудите се да наточите гориво пре него што у резервоару остане мање од једне четвртине његовог капацитета.

4. Игноришете брисаче

Гуме на брисачима требате мењати чим приметите да су дотрајале, јер оне не раде добро свој посао ако су оштећене. Не бришу добро ветробранско стакло и могу га оштетити због чега ћете слабије видети пут пред собом. Мењајте гумице или целе метлице на брисачима једном годишње, најбоље пре почетка зиме када је нужно да буду најфункционалније. Ако аутомобил држите напољу, изложен сунцу и временским непогодама, мењајте их и чешће.

5. Нагло пребацујете у брзину након кретања уназад

Јесте ли приметили како вам се аутомобил нагне када без заустављања возила пребаците у брзину одмах након вожње уназад? Ова нагла промена правца изазива непотребно напрезање преносних и погонских компонената и изазива неугодно дрмање аутомобила. Зато је нужно увек зауставити возило пре него што након кретања унатраг желите да убаците у брзину.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".