Церемонија ће се одржати 6. маја следеће године, иако се раније спомињао јун. Уз Чарлса ће бити крунисана и његова краљица супруга Камила Паркер Боулс.

Како пише Даилy Маил, нови монарх биће званично крунисан у смањеној верзији древне церемоније коју ће водити надбискуп од Кентерберија у Вестминстерској опатији. Чарлс жели да крунисање траје краће од сат времена, планира да смањи списак гостију и одреди мање формално одевање за званице.

Фото: Танјуг/АП

 

 

"Крунисање ће одражавати данашњу улогу краља и поглед према будућности док ће бити укорењена у дугогодишњој традицији и раскоши", потврдила је палата када је званично објавила датум церемоније.

Чарлс је одлучио да смањи раскош крунисања како би то ускладио с кризом и повећањем трошкова живота, те жели да покаже да се креће према модернијој монархији.

Фото: Профимедиа

 

 

Занимљив је и датум који је одабран за церемонију. Наиме, тада ће његов унук Арчи, син принца Харија прославити четврти рођендан. Такође, на тај датум се и сестра краљице Елизабете ИИ, принцеза Маргарет удала за свог супруга Ентонија Армстронга Џонса.

(Даилy Маил)

БОНУС ВИДЕО:

СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА НА ТРОНУ: Елизабета друга преминула у 97. години у замку Барморал

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".