Милена Дравић рођена је 5. октобра 1940. године на Дорћолу, преко пута цркве Светог Александра Невског, а преминула је у 79. години, 14. октобра 2018. године.

Умрла је две и по године после своје највеће љубави, такође глумца Драгана Николића, а оставили су, поред незаборавних улога на филму и у позоришту, људска дела која изазивају поштовање и дивљење.

Фото: Архив Борбе

 

Таленат Милена за сцену препознала је њена тетка која је наговорила њене родитеље да је упишу на балет. Бавила се Милена и манекенством, памти се ревија на Коларчевом универзитету на којој је носила ђубретарац, након које је добила прву филмску улогу. Било је то 1959. године када јој је словеначки редитељ Франтишек Чап дао улогу у филму “Врата остају отворена”.

Много је прича из богатог живота легендарне глумице, а можда је мање познато или препричавано да је Милена Дравић опростила лопову који јој је опљачкао стан.

Давне 1971. године, док је била на генералној проби своје прве представе “Улога моје породице у светској револуцији”, покрадене су јој све драгоцености. Проба је била прекинута после хитног позива да сиђе са сцене и одмах оде кући, где је затекла полицију и уплакану мајку.

Годинама касније, једном приликом у Котору, седела је у кафићу, и како је испричала, конобар је упитао да ли за њен сто може да дође човек који јој је давно у Београду “почистио” стан.

Глумица се збунила, јер није одмах схватила да под “чишчењем” мисли на крађу, а стан су јој сређивале жене, никад мушкарци.
Ипак дозволила је.

Фото: Образ уз образ

 

Лепушкасти мушкарац јој се придружио, пружио јој је руку, сео преко пута ње и отворио душу.

– Ја сам онај који вам је 1971. године опљачкао стан. Однео сам све вредне ствари. Ја сам вас покрао! Ја сам обични лопов, али одробијао сам. Можете ли ми опростити?, обратио се глумици, а она је остала у шоку.

Дуго га је гледала у очи и прекинула тишину једном речју: “Опраштам”.
Онда су наставили разговор, Милену је занимало шта ради у Котору, а он је појаснио да се бави поштеним послом и има породицу.

Иначе, украо јој је сав накит и награде, који јој нису никад враћени, јер су распродате.

Ова прича је доказ великог срца легендарне глумице, и то је само још једна у низу ситуација из живота Милене и Гаге у којој би мало људи поступило као они – вођени само великим срцима.

Фото: репринт ТВ Новости

 

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".