И након синоћње победе Српкиња у финалу, сребрне Бразилке признале су да немају одбојкашицу као што је Тијана, која би могла да направи разлику у овако важном окршају. Одбрана светског злата само је још један у низу успеха који је Тијана остварила са српским одбојкашицама.

Бошковићева је рођена је 8. марта 1997. у Требињу на југу Републике Српске. У млађим категоријама играла је за женски одбојкашки клуб Херцеговац из Билеће, а 2011. године прешла је у Партизан Визуру са којим је, у сениорској конкуренцији, освајила две титуле првака, један куп и два суперкупа Србије. После тога, први пут наступила је у дресу младе репрезентације Србије.

Фото: Н. Скендерија

 

Са јуниорском репрезентацијом Србије освојила је прво место на Европском првенству 2014, када је проглашена за најбољег играча тог турнира. За сениорску селекцију Србије је дебитовала на Светском првенству 2014, а већ у свом првом наступу, против репрезентације Турске била је најбољи поентер утакмице. Следеће године је са репрезентацијом заузела друго место на Светском купу у Јапану и треће на Европском првенству у Холандији и Белгији.

Тијана је остварила велики успех са репрезентацијом на Олимпијским играма у Рију 2016. кад је освојена сребрна медаља. На Свјетском Гран прију 2017. у Нанђингу је освојила бронзу. Проглашена је за најкориснију играчицу (МВП) Европског првенства 2017. Бошковићева је са 29 поена у финалу предводила Србију до титуле шампионки Европе, друге у историји земље од осамостаљења. У истој, 2017. години, добила је званични назив за најбољу одбојкашицу у Европи. Са Еџзаџибашијем је 2018. освојила ЦЕВ куп и добила је назив најбоље одбојкашице (енгл. MVP).

Поред освојене прве златне медаље у историји српске одбојке на Светским првенствима, Тијана је проглашена за најбољу играчицу МВП Светског првенства у Јапану 2018. године. Тијана је проглашена за најкориснију играчицу (МВП) Европског првенства у Турској 2019. што је био трећи пут заредом да бива изабрана за најбољу играчицу европског/светског првенства.

На Олимпијским играма у Токију 2020, освојила је бронзану медаљу, а Србија је победила Јужну Кореју у борби за бронзу. Проглашена је за најбољег коректора олимпијског турнира.

Дана 3. септембра 2021. године на мечу полуфинала Европског првенства против Турске, оборила је светски рекорд по брзини смеча од 110,3 километара на час. То је једно време био најбржи смеч у историји женске одбојке од када постоје званична мерења. Освојила је сребрну медаљу на том првенству, чија је завршница одржана у Београду. Изабрана је за најбољег коректора на првенству.

Била је капитен репрезентације Србије на Свјетском првенству 2022. године у Пољској и Холандији, на ком је са репрезентацијом одбранила светско злато. У финалу је Србија победила Бразил максималним резултатом 3:0, и тако освојила златну медаљу. Проглашена је за МВП Светског првенства.

Тијанин отац Љупко био је фудбалер, а мајка Весна није се бавила спортом. Има млађег брата Вука и старију сестру Дајану која је такође одбојкашица, која тренутно игра за Црвену звезду, а на Европском првенству 2021. наступала је за селекцију Босне и Херцеговине.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Милица Дабовић српска кошаркашица- утакмице

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".