У објави на Инстаграму која је касније избрисана, Фаленквистова је, између осталог, назвала Ану "неморалном", известили су шведски медији.


Ана, која је писала дневник док се скривала у Амстердаму пре него што је ухваћена, умрла је са 15 година у концентрационом логору Берген-Белсен у нацистичкој Немачкој фебруара 1945, пренео је АП.

Објава Фаленквистове, 26-годишње шефице телевизијског програма за Шведске демократе, изазвала је оштре реакције израелских група и израелског амбасадора Зива Нева Кулмана, који је на Твитеру написао да оштро осуђује ову грозну увреду и непоштовање сећања на Ану Франк.


Директор за медије Шведских демократа, Оскар Кавали-Бјоркман, рекао је касно синоћ шведској новинској агенцији ТТ да ће се странка озбиљно позабавити Фаленквистиним "неосетљивим и неприкладним" коментарима и покренути интерну истрагу о том питању.

 


Иако је, наводи се, нејасно какву је поенту Фаленквистова желела да истакне својим коментарима на Анин дневник, она је касније у поруци шведском листу "Дагенс Нихетер" навела да је погрешно протумачена.

- Књига је дирљив приказ људског добра и зла - истакла је Фаленквистова у својој поруци новинама.

- Добра Ана, која се у првим поглављима као и свака друга млада девојка која живи свој живот у миру и интересује за дечаке (што сам истакла), супротстављена је злу нацизма. Моја прича је била усмерена на добро и људско у Ани, не умањујући зло којем је била подвргнута - навела је она.
 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".