Скроман сељак Јакова Новиченка који је променио историју Северне Кореје. У Пјонгјангу сваке године одаје му се почаст уз посебан церемонијал. 

Светској јавности и љубитељима историје име Јакова Новиченка потпуно је непознато. Ипак, у деценијама изолованој Северној Кореји његово име заузима посебно место у историји, обзиром да је он спасао живот оснивачу владајуће династије, Ким Ил Сунгу. Новиченко је у току рата рата 1946. године направио херојски потез бацајући се на гранату која је била усмерена ка "Великом вођи" Ким Ил Сунгу. Његово јунаштво народ Северне Кореје прословља, а и чланови саме владајуће династије у више наврата лично су се захваливали и даривали овог човека.

Пре пар године, приликом обележавања стогодишњице рођења Јакова Новиченка, уприличен је посебан церемонијал, на коме је амбасадор НРК у Русији Ким Јонг Џае, заједно са другим корејским званичницима положио венце и поклонио се "националном хероју Северне Кореје".

Догађај је обележен у селу Травное, око 300 км југозападно од Новосибирска.

Новиченков чин херојства у потпуности је спасао Ким Ил Сунга, омогућивши његовој породици вишедеценијску владавину државом. За самог Новиченка, последица овог чина било је задобијање тешке ране због кога му је одстрањен екстремитет до краја живота. У тренутку када га је погодио пројектил, спасла га је књига везана испод његовог појаса.

- Мислим да је било тешко поверовати, јер људи скоро никада нису преживели након експлозије гранате. Тако да је многима од нас било тешко да поверују да је његова прича истинита - рекао је његов син Иван.

Новиченко је изгубио руку и задобио ране у очима, стекавши доживотно пријатељство и старатељство породице Ким. За сво време постојања Северне Кореје Новиченко је једини не Корејац који је стекао култ личности у тој земљи.

Виктор Заковрјашин, начелник управе села Травное, истакао је да је Новиченко био веома скроман човек, а да су његову праву славу људи у његовој близини схватили и препознали тек после његове смрти.

- Овде никада нисмо чули корејски језик, али сада видимо људе који долазе са хиљада миља.

Севернокорејске дипломате су биле изненађене скромним надгробним спомеником човеку која изразито поштују, као и једноставном кућом у којој је живео.

Новиченкова ћерка се очигледно мучила да објасни члановима делегације зашто је тако изванредан човек имао само мали надгробни камен.

- Овде у селу није добро скакати другима изнад главе; морамо да будемо као други, зато смо и направили овакав надгробни камен мог оца - рекла је она.

Сада његов нови споменик красе стално постављени венци које су донели Севернокорејци.

Амбасадор Северне Кореје у Русији у говору је рекао - Ким Џонг Ун је рекао да треба да прославимо Јаковљев 100. рођендан и да то урадимо како треба. Он је послао делегацију у Сибир, као и венце и речи подршке породици Новиченко. Захваљујући његовој бризи, успели смо да подигнемо нови споменик на гробу нашег хероја.
Велики вођа и његова супруга лично су одали почаст овом странцу након напада.

Док се опорављао у болници, Ким Ил-сунг је послао Новиченку кутију за цигарете на којој је писало: "Хероју Новиченку од председника Народног комитета ДНРК Ким Ил-Сунга".

- Официр Јаков Новиченко припадао је оној генерацији совјетских људи који су вољно жртвовали своје животе за отаџбину, партију и вођу - истакао је Леонид Петров, стручњак за корејске студије са Аустралијског националног универзитета.

- Цена људског живота у стаљинистичкој Русији била је јефтинија од песка, али ниво патриотизма и осећаја дужности били су изузетно високи. Спасавајући живот Ким Ил Сунга 1946. године, Новиченко је једноставно радио свој посао, као што би то урадио било који други совјетски официр у северној Кореји у то време.

Током посете Совјетском Савезу 1984. Ким Ил Сунг је на пола дана зауставио свој воз у сибирском граду Краснојарску.

На железничкој станици Новиченко је поздравио Ким Ил-Сунга и срдачно га поздравио. Остала је упамћена прича о том сусрету. Севернокорејски лидер је упитао Новиченка - Зашто ми ниси једном писао? и додао -Био сам заузет државним пословима, али си могао да нађеш времена да пишеш. Молим вас, дођите ускоро да ме посетите у Пјонгјангу.

Русу је уручено највише признање Северне Кореје - Херој Републике.

Севернокорејци су својој деци дали име Јаков у његову част.

Статуа „Новиченку интернационалисти“ подигнута је 1987. године, а 1985. посвећен му је филм „Вечити другови“.

Јаков Новиченко је умро 1996. године, две године након смрти Ким Ил-Сунга.

БОНУС ВИДЕО:

https://video.novosti.rs/planeta/video/5881-ukrajina-snimci-posle-raketnog-napada-na-kijev