Географ Хадер Шејша са Универзитета у Марсеју користио је палеоеколошке налазе да реконструише слив Нила у претходних 8.000 година.

Његов тим је утврдио да су градитељи пирамида искористили сада исушени рукавац велике реке како би транспортовали грађевински материјал.

Нова научна студија, објављена у Proceedings of the National Academy of Sciences, показала је да је некадашњи слив и виши ниво воде пре 4.500 година омогућио градњу пирамида у Гизи.

Највећа Кеопсова пирамида висока је 138 метара и изграђена је по налогу фараона Куфуа (како су га Египћани звали). Сачињена од 2,3 милиона камених блокова њена укупна маса је 5,75 милиона тона.

Друге две мање пирамиде припадају Кеопсовим синовима Кефрену и Микерену.

Направљене на платоу Газе близу Каира, ове масивне грађевине су најстарије од Седам светских чуда античког времена.

Фото: Википедија

 

Давно исушени рукавац

Научници већ дуго сматрају да су древни Египћани користили речни систем Нила како би пребацивали огромне количине пешчара и гранита.

Користећи неколико различитих техника како би реконструисали древну плавну долину Нила, истраживачки тим дошао је до налаза да су египатски инжењери могли да користе сада пресушени Кеопсов рукавац Нила за пренос материјала до пирамида.

Прво су анализирали слојеве стена и земљишта које су узели 2019. године како би утврдили колико је био ниво воде пре неколико хиљада година.

Фото: Википедија

 

Онда су испитали фосилизовани полен из наслага глине у том подручју да би могли да утврде колико вегетација била богата, што је јасан индикатор присуства воде у одређеном периоду.

Њихови налази потврдили су да је Кеопсов рукавац био веома богат водом током прве половине периода Старог краљевства, од 2.700 до 2.200 година пре нове ере. У том периоду су и изграђене велике пирамиде.

Међутим, тај рукавац је до позног периода Старог Египта већ почео током већег дела године да пресушује, што су утврдила бројна истраживања.

До доласка Александра Македонског 332. године пре нове ере, Кеопсов рукавац био је тек мали канал.

(ЦНН)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".