Горан Весић је на свом званичном Фејсбук профилу поделио фотографије из 1941. на којима се види тзв. "хала смрти", као и последице нацистичних злочина.

Ову веома ретку фотографију, сведочанство злочина, купио је недавно Бранимир Гајић из Београда на једној онлајн аукцији. Поклониће је Музеју у Краљеву, а биће део велике поставке о краљевачком масакру коју музеј планира за октобар и тако ће слика први пут бити представљена српској јавности.

Фото: Фејсбук принтскрин/Горан Весић

 

Како се наводи, сви стрељани таоци са слике, као и хиљаде других, били су заточени у хали Фабрике вагона пре егзекуције. Халу су нацисти 1943. године демонтирали и преселили у бечко Ново Место.

Нацисти су то радили са фабричким халама у окупираној Европи јер су савезници до 1943. године уништили већину њихових индустријских објеката. Тако се ова краљевачка ”хала смрти” нашла у Бечу.

Упозравамо, фотографија је узнемирујућа:

Фото: Фејсбук принтскрин/Горан Весић

 

 

Можете веровати или не хала је преживела Други светски рат и данас се налази у Бечу. Зову је ”српска хала” (Сербенхалле). Данас се користи као стовариште грађевинског материјала.
 
- Покренућу иницијативу да Република Србија, уз подршку друштвено одговорних компанија, откупи ову халу, врати је у Краљево и претвори у музеј где ће бити отворена стална поставка о краљевачком масакру - поручио је Горан Весић на свом званичном Фејсбук профилу.

- Тако раде одговорне нације - додао је.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".