Goran Vesić je na svom zvaničnom Fejsbuk profilu podelio fotografije iz 1941. na kojima se vidi tzv. "hala smrti", kao i posledice nacističnih zločina.

Ovu veoma retku fotografiju, svedočanstvo zločina, kupio je nedavno Branimir Gajić iz Beograda na jednoj onlajn aukciji. Pokloniće je Muzeju u Kraljevu, a biće deo velike postavke o kraljevačkom masakru koju muzej planira za oktobar i tako će slika prvi put biti predstavljena srpskoj javnosti.

Foto: Fejsbuk printskrin/Goran Vesić

 

Kako se navodi, svi streljani taoci sa slike, kao i hiljade drugih, bili su zatočeni u hali Fabrike vagona pre egzekucije. Halu su nacisti 1943. godine demontirali i preselili u bečko Novo Mesto.

Nacisti su to radili sa fabričkim halama u okupiranoj Evropi jer su saveznici do 1943. godine uništili većinu njihovih industrijskih objekata. Tako se ova kraljevačka ”hala smrti” našla u Beču.

Upozravamo, fotografija je uznemirujuća:

Foto: Fejsbuk printskrin/Goran Vesić

 

 

Možete verovati ili ne hala je preživela Drugi svetski rat i danas se nalazi u Beču. Zovu je ”srpska hala” (Serbenhalle). Danas se koristi kao stovarište građevinskog materijala.
 
- Pokrenuću inicijativu da Republika Srbija, uz podršku društveno odgovornih kompanija, otkupi ovu halu, vrati je u Kraljevo i pretvori u muzej gde će biti otvorena stalna postavka o kraljevačkom masakru - poručio je Goran Vesić na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

- Tako rade odgovorne nacije - dodao je.

 

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".