У складу са Законом, свако ко јавно саопштава или емитује музику дужан је да за то плати накнаду произвођачу фонограма. Како би заштитили своја права, произвођачи фонограма у Србији основали су организацију која заступа њихове интересе.

- Произвођачи фонограма не могу сами остварити та своја права. Дакле, не могу сами наплаћивати та права од кафића, телевизије, кабловских оператора, него само преко организације јер је код тих права прописано обавезно колективно остваривање истих - истиче Никола Вилотић, Организацији произвођача фонограма Србије.

Велика одговорност је и на корисницима музике да што боље и транспарентније извештавају о томе шта су емитовали, како би се извршила новчана расподела носиоцима права.

- Код нас се расподела врши на основу онога шта су нам радио и ТВ станице доставиле о томе шта су емитовале. Дакле, свака радио и ТВ станица је дужна једном месечно да достави податке о емитованим предметима заштите. На основу тога ми утврдимо чији је предмет заштите који је емитован и на основу тога и расподељујемо ту накнаду - објашњава Вилотић.

Из организације напомињу да свакодневно врше мониторинг и контролу извештаја које добијају.

- Све тарифе и сва могућа плаћања која иду због ауторских права извођачима увек плаћамо, увек смо ту први. Ја радим и као диск-џокеј тако да и са те стране разумем како музика функционише - каже Жарко Ивковић, угоститељ.

Организација је дужна да од Завода за интелектуану својину на сваких пет година обнови дозволу, а само једна организација за одређену врсту права може имати дозволу за рад.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".