Удовица некадашњег председника Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Јованка Броз, преминула је на данашњи дан, 20. октобра 2013. године.

О Јованкином животу су стваране многе теорије завере, како док је живела, тако и након њене смрти, а посебно си интересантни детаљи Титовог и Јованкиног венчаног листа

Венчање Тита и Јованке дуго је било под велом тајне. Титов кум на венчању био Лека Ранковић, а матичар који га је венчао има најчешће српско презиме.

Ипак, посебно је занимљив податак о Брозовој националности и занимању.

 

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Прошло је 67 година од када су своје судбоносно “ДА” на тајном венчању у Илоку у вили Дунавка изговорили Јосип Броз Тито и Јованка Будисављевић. Један београдски портал пренео је податке из биографије Тита и Јованка код матичара, за које тврде да имају званичан увид

Тог 15. априла 1952. године у Илоку на тајном венчању склопљен је брак између српкиње Јованке Будисављевић (28) и хрвата Јосипа Броза Тита (60). Овај брак склопљен је у потпуној тајности и пред очима малог броја људи. Матичар на венчању био је извесни Момир Јовановић, кумови су били Александар Лека Ранковић и Иван Гошњак, а урбана легенда код Срба гласила је Јованкина мајка на вест да се удала за Тита, поручила “могла си ћерко и бољег да нађеш” (ова никад проверена прича преносила се с колена на колено).

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Да се не зна много о самом Титовом и Јованкином венчању рекао је медијима музејски саветник и кустос Музеја историје Југославије Момо Цвијовић.

Према његовим речима, када су кустоси истраживали докуметацију за изложбу “Велика илузија” схватили су да Јосип Броз Тито, који је иначе неколико сати проводио гледајући филмове баш тог 15. априла је одгледао само један и то француски филм из педесетих година који се зове “Један дан у животу Лапонаца” (трајао 17 минута).

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Посебно интересантни детаљи који могу да се примете из ове венчанице имају везе с тим како се Тито изјашњавао и шта је био по занимању. Иако је одувек важила фама како је Тито био “Југословен”, а по занимању “бравар”, у венчаници пише нешто друго… У рубрици народност, Броз се недвосмислено изјаснио да је - Хрват. Што се занимања тиче, у том пољу стоји неуписан податак, док је код Јованке уписано - капетан, службеник.

БОНУС ВИДЕО:

СЕЋАЊЕ НА ФИЛМСКУ ДИВУ: Милена Дравић

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".