Udovica nekadašnjeg predsednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Jovanka Broz, preminula je na današnji dan, 20. oktobra 2013. godine.

O Jovankinom životu su stvarane mnoge teorije zavere, kako dok je živela, tako i nakon njene smrti, a posebno si interesantni detalji Titovog i Jovankinog venčanog lista

Venčanje Tita i Jovanke dugo je bilo pod velom tajne. Titov kum na venčanju bio Leka Ranković, a matičar koji ga je venčao ima najčešće srpsko prezime.

Ipak, posebno je zanimljiv podatak o Brozovoj nacionalnosti i zanimanju.

 

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Prošlo je 67 godina od kada su svoje sudbonosno “DA” na tajnom venčanju u Iloku u vili Dunavka izgovorili Josip Broz Tito i Jovanka Budisavljević. Jedan beogradski portal preneo je podatke iz biografije Tita i Jovanka kod matičara, za koje tvrde da imaju zvaničan uvid

Tog 15. aprila 1952. godine u Iloku na tajnom venčanju sklopljen je brak između srpkinje Jovanke Budisavljević (28) i hrvata Josipa Broza Tita (60). Ovaj brak sklopljen je u potpunoj tajnosti i pred očima malog broja ljudi. Matičar na venčanju bio je izvesni Momir Jovanović, kumovi su bili Aleksandar Leka Ranković i Ivan Gošnjak, a urbana legenda kod Srba glasila je Jovankina majka na vest da se udala za Tita, poručila “mogla si ćerko i boljeg da nađeš” (ova nikad proverena priča prenosila se s kolena na koleno).

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Da se ne zna mnogo o samom Titovom i Jovankinom venčanju rekao je medijima muzejski savetnik i kustos Muzeja istorije Jugoslavije Momo Cvijović.

Prema njegovim rečima, kada su kustosi istraživali dokumetaciju za izložbu “Velika iluzija” shvatili su da Josip Broz Tito, koji je inače nekoliko sati provodio gledajući filmove baš tog 15. aprila je odgledao samo jedan i to francuski film iz pedesetih godina koji se zove “Jedan dan u životu Laponaca” (trajao 17 minuta).

Foto: reprint TV Novosti

 

 

Posebno interesantni detalji koji mogu da se primete iz ove venčanice imaju veze s tim kako se Tito izjašnjavao i šta je bio po zanimanju. Iako je oduvek važila fama kako je Tito bio “Jugosloven”, a po zanimanju “bravar”, u venčanici piše nešto drugo… U rubrici narodnost, Broz se nedvosmisleno izjasnio da je - Hrvat. Što se zanimanja tiče, u tom polju stoji neupisan podatak, dok je kod Jovanke upisano - kapetan, službenik.

BONUS VIDEO:

SEĆANJE NA FILMSKU DIVU: Milena Dravić

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".