Прослављени глумац Раде Марковић рођен је 14. октобра 1921. године у Београду, у тадашњој Краљевини Срба Хрвата и Словенаца, као трећи син оперске певачице Дивне Марковић која је због породице, убрзо по рођењу сина Радета одустала од уметничке каријере.

- Моја мајка Дивна била је редак певачки талент. Студирала је соло певање, а када је требала да оде у Беч на усавршавање, удала се и родила децу -  причао је својевремено Раде Марковић.

- Био сам усамљено дете, тачније, мој отац је желео да му се роди ћерка, а када сам ја дошао на свет, браћа су већ били момчићи који су често бежали од куће. У детињству сам био сав ојађен и вероватно је то био емоционални покретач који ме је навео да се касније кроз глуму испољим и искажем. Тај снажни бол одвео ме је у позориште, а да тога нисам био ни свестан - присећао се тада Марковић који се као четрнаестогодишњак суочио са страшним сазнањем да ће његов отац напустити своју породицу.

- Није се појављивао годинама, али касније смо се ипак виђели. Верујем да је у том моменту, да се тако изразим, мој отац полудео, али не здравствено, јер не знам како другачије да објасним да је зарад једне безначајне особе пустио да из његовог живота ишчезну три сина и дивна жена - причао је глумац којем се као лек за породичну тугу препоручило позориште, не слутећи да ће на тај начин пронаћи занимање у којем ће уживати до краја живота.

Фото: Архива Новости

 

 

- Прво сам уписао технику, а онда је почео Априлски рат и бомбардовање који су поништили читав предратни период и живот. Због тога сам одустао од студија, али имао сам топлу кућу испуњену књигама, где сам заједно с браћом свакодневно читао по једно дело. Након те зиме сазнао сам да се на Коларчевом универзитету окупља омладина која прави представе и ријешио сам да им се придружим. Извео сам део из Нушићевог "Сумњивог лица", одиграо сам га, наравно, лоше, али био сам примљен - присећао се Раде Марковић својих почетака и првог сусрета са глумом у аматерској групи.

Раде Марковић не само да је обележио глумачки и позоришни свет однашње Југославије, већ је 

(Национал)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".