У питању су патике компаније "Најки", а модел је "Ер-Шипс" црвено-беле боје.

Џордан, шестоструки НБА шампион са Чикаго Булсима, поменуту обућу је носио 1. новембра 1984. године у својој руки сезони у петој утакмици против Денвер Нагетса, али се рачуна да су то прве које је носио у каријери јер оне из претходна четири меча нису никада излазиле у продају.
Патике је дизајнирао Брус Килгор, а на аукцију их је ставио човек који је 1984. године био скупљач лопти на утакмици Денвера и Чикага и на поклон их добио управо од Џордана.

 

Уколико се процена компаније "Сотеби", организатора аукције, испоставе као тачне и патике буду продате за преко милион долара, оне ће постати најскупље продате патике свих времена на некој аукцији.

 

Рекорд тренутно држе "Најки Ер-Џордан 1" патике ношене на утакмици 1985. године, које су коштале 615.000 долара на једној аукцији.

Ово неће бити први успех ове природе за "Сотеби", који је у мају 2020. године, након приказивања серије о Џордану под именом "Последњи плес", продао потписане патике "Ер-Џордан 1" за 560.000 долара.

Најскупље продане патике икада, барем званично, биле су "Најки Ер-Јизи 1 Прототајп" из 2008. године које је Канје Вест носио на Гремију, али та трансакција је одрађена приватно, а не путем аукције.

Надметање за Џорданове патике почеће овог петка, а коначна продаја биће завршена уживо у Лас Вегасу 24. октобра.

(Спутњик)


 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".