При томе, како је предвиђено, грађани којима су цене непокретности за 2023. годину смањене, добиће мањи износ пореза у односу на претходну годину.


Између осталог, усвојена је и измена одлуке о локалним административним таксама које су, како је речено, усклађене са индексом раста цена на мало од 11,9 одсто.

Током расправе, градски менаџер Мирослав Чучковић је рекао да је превише пажње дато теми која је више административна, него што је суштинска.

- Наш приход од пореза на имовину је 460 милиона дианра, а због овог повећања он ће у наредној години бити 23 милиона динара већи - рекао је Чучковић.

Оценио је да су све дискусије које су вођене на ту тему биле предимензиониране у односу на то шта ова одлука суштински значи.

- Али је важно што смо покренули једну другу тему, да се пружи прилика да још једном објаснимо шта је у протеклих 10 година урађено како би управо станоградња у Београду могла да буде на нивоу на ком је данас - рекао је Чучковић.

Навео је да није истина да само богати људи купују у Београду станове, већ да је истина ''да станове купују људи који су добили запослење или унапређење''.

- Истина је да људи који су данас професори, медицинске сестре, лекари, људи који раде у полицији и војсци данас имају пристојну плату да могу себи да приуште стан - рекао је Чучковић.

Шеф одборничке групе "Морамо" Добрица Веселиновић предложио је да се порез на имовину не плаћа када је у питању породични стан.

- Ми сматрамо да је цивилизацијски минимум 20 квадрата по особи, што значи да четворочлана породица не би плаћала порез на стан до 80 квадрата. Све преко тога и друге некретнине би се прогресивно опорезивало - предложио је Веселиновић.

Он каже да би то олакшало живот већини суграђана и да би смањило социјалне неједнакости. Веселиновић истиче да је, пошто су станови недоступни за велику већину грађана, неопходна озбиљна стамбена реформа, као и да ће његова коалиција у Скупштини Србије предложити нови Закон о становању.

Шеф одборничке групе Народне странке Милош Павловић рекао је да пореске основице у Београду изгледају као да се ради о некретнинама у Монаку, а не у престоници Србије, а да ће даље повећање пореза, па и од пет одсто, додатно погодити ионако осиромашене грађане.

Он тврди да је енормни раст цена квадрата ''последица прања новца'', а да власт ништа није урадила да то заустави или спречи.

- Тржиште некратнина постало је полигон за прање новца - констатовао је Павловић.

Шефица одборничке групе Двери Радмила Васић истакла је да у Србији постоји неправедан порески систем, без обзира да ли је реч о порезу на имовину или зараде, који не познаје категорије сиромашних, социјално угрожених, средње класе или богатих.

Таквом пореском политиком долазимо у ситуацију да отплаћујемо сопствену некретнину, а није формирана социјална карта која би смањила порезе социјално угроженим породицама, поручила је Васић.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".