Из Управе полиције за подговоричке Вијести су казали да је у току истрага, а из Дома старих поручили да се први пут срећу са таквим оптужбама и да је расветљавање случаја пре свега у њиховом интересу. Стаматовић је рекао да је за њега та тема јако болна, али да упркос томе жели да истину истера на чистац, како никада више нико у Црној Гори не би доживео исто, пишу Вијести.

- Када нам је јављено да је тетка преминула, одмах смо ступили у контакт са социјалном радницом која нас је обавестила да преминула нема новца и драгоцености. Били смо сагласни, али смо имали опаску - рекли смо јој да тетка има само бурму на домалом прсту десне руке, која нам је једино богатство од ње. Социјална радница одговорила нам је да бурме нема - казао је он.

Стаматовић истиче да је, када су дошли до Дома старих у Бијелом Пољу, тражио да види тело своје тетке.

- Дозволили су нам. Ушли смо и погледали. Када смо установили да нема бурме на њеном домалом прсту десне руке, отворио сам њена уста и видео да јој је извађен зуб из горње вилице, на ком је била златна круница. Узнемирио сам се. Нисам могао ни да сањам да се такво нешто може догодити код нас. Викао сам на особље, тражећи одговор - ко је скрнавио леш моје тетке. Тражио сам да се у случај укључи полиција, а онда су они позвали интервентну полицију да дође због мене. Када су дошли, били су јако коректни јер сам их питао само што би они радили да им неко вади зубе из вилице мртвих сродника - каже Стаматовић.

Фото: Профимедиа

 

Додаје да је сигуран да тако грозну ствар нису урадили ни социјална радница, нити директор, али да очекује да се утврди одговорност.

- Социјална радница се скаменила када је видела да је неко тетки извадио зуб. Питао сам је да није, случајно, тетка у међувремену била код зубара, па можда тамо извадила зуб, како се не бих огрешио о некоме. Одговорила је да није. Дошла је полиција, криминалистичка екипа је на лицу места извршила увиђај, а ми смо пошли да дајемо изјаве. Након пет сати, колико смо изјаве давали мој брат, иначе теткин старатељ, ја, социјални радници... преузели смо леш и отишли у Даниловград да сахранимо тетку - прича Стаматовић.

Објашњава да су тетку, која је била дементна, у Дом старих сместили пре годину и по и од тада је стално обилазили.

- Имала је тежак живот, са шест година остала је без мајке, са братом, мојим оцем, који је тада имао седам дана. То је био патни живот. Под старост је оболела од деменције. Када смо схватили да јој је, као мирној старици уморној од живота, нужно да спусти руке и натенане умре како доликује, одвели смо је у Дом старих. Када смо је обилазили, жалила се да јој нестају телефони, десет смо их однели, али ми смо мислили да их негде заборавља јер је дементна. Исто је било и када би се, након што донесемо по три четири кесе воћа, жалила да су јој дали само једну мандарину. Сада верујемо да је све време била у праву, нажалост, то смо схватили на ужасан начин - суочивши се са чињеницом да јој је неко, мртвој, клештим извадио зуб због старе златне крунице - каже Стаматовић.

Он истиче да верује да надлежни неће пронаћи ни прстен ни зуб, али да се бори како се та гнусна ствар не би догодила никада више, никоме. Тај Даниловграђанин додаје да су им, након ужаса који су доживели, у полицији рекли да ће они и тужилаштво радити свој део посла.

Фото: Профимедиа

 

- Ипак, од када смо мој брат и ја преузели тело своје тетке и изашли из Дома, нико нам се више није јављао. Ни из Дома, нити из полиције и тужилаштва. Зато сам убеђен да је овде појео вук магарца, али борићу се због свих других који су у том дому - рекао је он.

УП: Извршен увиђај, прикупљена обавештења

Из Управе полиције одговорили су Вијестима да су Ођељењу безбедности Бијело Поље 19. октобра, око 20 часова, запослени у Јавној установи Дом старих у Бијелом Пољу - пријавили да је родбина преминуле Ц.С. приликом преузимања њеног тела приметила да недостају вриједни лични предмети.

- Један сродник је изразио сумњу да су ти предмети отуђени. Полиција је о догађају обавестила државног тужиоца у Основном државном тужилаштву у Бијелом Пољу, по чијем налогу је извршен увиђај и прикупљена обавештења од више особа на околности наведене пријаве. Предузимају се даље мере и радње у сарадњи са надлежним тужилаштвом у циљу расветљања овог догађаја - одговорили су из УП.

Дом старих: Покренули смо интерне процедуре, расветљавање је у нашем интересу

Из Дома старих казали су да је расветљавање тог случаја прије свега у њиховом интересу, јер се ради о оптужбама на које не могу остати равнодушни. Објаснили су да је Ц. С. у ту установу смештена 18. јуна 2021. посредством Центра за социјални рад, а преминула 19. октобра 2022. године. Додају и да је на дан смрти њена породица, која је дошла да преузме тело почивше, тврдила да недостаје златна бурма и златан зуб које је покојница имала.

- Расвјетљавање овог случаја је пре свега нама у интересу, јер се ради о оптужбама на које не можемо остати равнодушни. Ово из разлога што је ЈУ Дом старих установа којој је први пут да се сусреће са оптужбама овог типа, и зато што смо установа која је фокусирана сигурност лица која бораве у њој, јер се махом ради о старим и непокретним лицима, те да овакав случај, понављам први пут да се сусрећемо са оваквим оптужбама - пише у одговорима из тог Дома.

БОНУС ВИДЕО: ПОЛИЦИЈА ДОВОДИ КАВЧАНЕ: Почело саслушање осумњичених за планирање убиства Јована Јовановића

(Вијести)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".