Лидер СНСД Милорад Додик је нови председник Републике Српске, утврђено је након поновног контролног бројања гласова за председнички и потпредседничке нивое власти.


Извештај о поновљеном бројању гласова је усвојен на данашњој седницик ЦИК БиХ.

Главни центар за бројање у Зетри је у претходном периоду поново пребројао гласове са више од 2.000 бирачких места за ниво председника Републике Српске.

О свим неправилностима које су утврђене приликом поновног пребројавања обавештено је Тужилаштво БиХ.

О свим неправилностима обавештено је Тужилаштво БиХ.

Како је пренео сарајевски портал Клиx, незадовољство извештајем је изразила члан ЦИК Вања Бјелица Прутина, која је тражила и одлагање његовог усвајања.

Она је рекла да је незадовољна извештајем главног центра за бројање који, како каже, у неким деловима не дају никакве одговоре, а сматра да би проналаском несталих врећа резултат за потпредседника РС-а могао бити другачији.

- Наводи се да је некомплетан материјал са 62 бирачка места, нису достављена 23 извода са бирачког списка. Недостатак са ових места има утицај на укупни резултат у табели број 3 што су неискориштени листићи, укупни листићи и сл - рекла је она.

Додала је и да законодавац Изборног закона БиХ прописује понављање избора у случајевима када се приликом поновног бројања установе неправилности.

Члан ЦИК-а Владо Рогић је рекао да немају времена за понављање избора, нити средстава као и то да није могуће због неколико неправилности понављати изборе јер би се то онда радило заувек.

Поновно бројање гласова тражила је опозиција из Републике Српске због сумње на изборну крађу и уверења да је њихов кандидат Јелена Тривић победница избора.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".