Седамдесет одсто европске популације је гојазно и Србија се не разликује од остатка континента по том броју, изјавио је директор канцеларије Светске здравствене организације у Србији Фабио Скано.


Он је за Танјуг рекао да око 1,9 милијарди људи у свету има проблем са гојазношћу која је један од највећих фактора ризика за кардиоваскуларне болести, канцер, респираторне проблеме и дијабетес.

- Бројке се временом повећавају у великој мери. Гојазност скида пет година живота, тако да уколико ћемо поменути неку бројку то је бројка коју треба да посматрамо. нажалост ситуација у Србији се не разликује од ситуације у остатку европе и пошто сваки пети човек је гојазан, а сваки трећи има прекомерну тежину - каже др Скано.

Додаје да посебно забрињава то што тај проблем погађа и децу.

- Последњи подаци које имамо из 2019. године за Србију код деце узраста од шест до девет година, то је да имамо 38 одсто њих који су гојазни, нешто нижи проценат је за девојчице. Укупно говорећи, 17 одсто њих имају прекомерну тежину, што ће рећи да знамо да је ово проблем, али такође и ту постоје нека решења - наводи представник СЗО.

Скано истиче да мора да се почне са образовањем што раније, када су деца у питању, од вртића како би се обликовало то здраво понашање, како се здраво хранити.

Фото: Unsplash

 


- Али, потребна нам је и једна политика која је ће можда укључити порез на шећер, која је била јако битна и битна за градове где људи имају мање прилике за физичку активност. Такође, образовни систем мора да буде укључен у овај процес, наравно и физичка вежба и здрав стил живота. Образовање је наше најбоље оружје, али не постоји рецепт за решавање проблема гојазности што је свакако један од основних приоритета у сваком друштву, да се пронађе решење - истакао је Скано.

Говорећи о едукацији, Скано се дотакао и проблема са стигматизацијом менталног здравља, које је, због пандемије корона вируса, постало глобални проблем.

- Сви су били погођени пандемијом, да ли због умирања блиских људи, губитка посла, самог обољевања...али, ми морамо да предузмемо одређене кораке и да разговарамо са људима, млади су нам приоритет и СЗО сарађује са здравственим радницима и у Београду и у руралним срединама. Морамо да оснажимо све здравствене раднике, посебно оне у примарној здравственој заштити, како би правовремено умели да препознају поремећај менталног здравља и на време реагују у корист читаве заједнице - поручио је директор СЗО у Србији.

Када је реч о примарној здравственој заштити, Скано истиче да се радује да са Владом Републике Србије сарађује по питању јачања тог дела здравства, и наглашава да је Србија током короне показала спремност да улаже у здравство, похваливши одлуку да управо то буде један од приоритета државе.

- На првом месту хтео бих да честитам и на новој Влади премијерке Брнабић и имао сам прилику да се упознам са новом министарком здравља, професорком Грујичић и радујем се блиској сарадњи са Владом. У следећих 10 година желимо да Србија представља земљу за иновације, такође, да примарна здравствена заштита буде унапређена, јер то значи смањење оптерећена на секундарном и терцијарном нивоу - појаснио је Скано.

Фото: Unsplash

 

 


У вези са иновацијама, Скано истиче и значај тога што је Србија као прва земља из европске регије СЗО одабрана за трансфер информационе РНК технологије.

- Тиме је Србији поверена велика одговорност, на основу њеног искуства и знања. Србија ће у наредних десет година бити земља иновација, али, морамо да знамо да то не може да се деси преко ноћи, потребно је време да она заживи - казао је Скано.

Упитан о значају вакцинације против сезонског грипа, Скано подсећа да је планета последњих неколико година била поштеђена грипа, зато што смо, како каже, живели рестриктивно.

- Оно што знамо јесте да је на јужну хемисферу грип већ стигао и због тога је Аустралија имала најгору епидемију грипа у последњих пет година. Ми заиста морамо да се фокусирамо на групе које су под ризиком, поготово старије људе, хроничне болеснике, али и здравствене раднике који су такође група на коју морамо да се фокусирамо и када је у питању вакцинација, такође и двострука вакцинација - против грипа и ковида, је добра за све, и за систем јер ће то побољшати борј људи који су вакцинисани, а такође те вакцине штите од потенцијалне заразе која може довести човека и у болницу и самим тим оптеретити здравствени систем - појаснио је он.

Додаје да је у Србији за сада вакцинисано око 150.000 људи против грипа и апеловао на грађане да се вакцинишу, и против сезонског вируса, и против короне.

- Пандемија још није готова, иако се ми понашамо као да јесте. Очекујемо раст бројки преко зиме, и зато СЗО и даље гласно препоручује вакцинацију - каже Скано.

Наглашава да пост ковид синдром, односно - продужени ковид, прети да постане глобална опасност.

- За сада знамо да од њега пати око 17 милиона људи, а он може да се развије после заразе ковидом 19. Могуће је да се развије или одмах, или после два - три месеца, а може да траје дуже од три месеца. Људи се осећају уморно, понестаје им даха, губитак меморије се јавља или је пажња замућена. То све утиче на свакодневни живот људи, а такође може бити и озбиљнијих случајева - закључује Скано.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".