Бивши бразилски председник Луис Ињасио Лула да Силва поново је изабран на место челника државе у напетим изборима (званични резултати се још увек чекају). Да Силва је пре три године "чамио" у затвору, а сада ће, како се чини, опет бити председник Бразила.

Луис Ињасио Лула да Силва био је на челу земље од 2003. до 2010. године, међутим осуђен је на затворску казну од 12 година због корупције. Тада се чинило да му је политичка каријера готова, али избори одржани у недељу показали су да није тако.

Први човек Бразила иза решетака налазио се од априла 2018, па до новембра 2019. године.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Пуштен је раније из затвора, јер је одлучено да је судија који је водио процес био пристрасан. Тако је добио прилику за један од најнеочекиванијих политичких повратака у скоријој историји.

"Најпопуларнији председник на планети", како га је својевремено назвао Барак Обама, суочио се на изборима са Жаиром Болсонаром.

Бразил са стрепњом ишчекује признање пораза председника Болсонара, који се joш увек није огласио након што је да Силва прогласио победу, а Жаирове присталице почеле су да блокирају путеве.

Пошто је изгубио изборе са малом разликом (50.9 одсто према 49.1 одсто), одлазећи председник, који напушта функцију 1. јануара, није се оглашавао из своје званичне резиденције у Алвораду, у Бразилији.

Јутрос је дошао у палату Планалто, у председничку канцеларију, без икаквих коментара.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".