- Пре свега нема места паници јер је у питању један вртић, не више њих, а ово је од почетка године осма епидемија заражавања глистама. Цревном инфекцијом, укључујући и ову, укупно је било 74 заражене деце - рекли су из Завода.

- Болест се јавља услед слабије хигијене руку, а узрочник ове болести је ваљкасти црв, он је изазивач болести. Једини домаћин овог ваљакстог црва је човек, преноси се фекално-орално, такође може и преко одеће и играчака да се пренесе. Зато се најчешће јавља у најмлађим вртићким групама, које још нису добро научиле да перу руке. Важно је нагласити да се не преноси респираторним путем - објашњавају у Заводу за јавно здравље за "Блиц".

Последња регистрована епидемија пре ове била је 23. септембра ове године, а неретко има и појединачних случајева заразе.

Симптоми најизраженији ноћу

- Симптоми су изражени посебно ноћу, болови у стомаку, свраб око ануса и видиљиви паразити у столици. Често може да прође потпуно асимптоматски, отркије се тако што се виде мали бели паразити у столици. Оно што је занимљиво најчешће се симптоми јављају у стању мировања, посебно ноћу, деца су узнемирна и слабије спавају. Може се испољавати смањеним апетитом и губитком телесне тежине. Поступак лечења је антихелминтним лековима. Одећа и постељина се морају обавезно дезинфиковати док се паразити потпуно не избаце - кажу за "Блиц" у Заводу за јавно здравље Београд.

На Чукарици нема случајева заразе

- Неколико деце је било са сумњом на празите, међутим анализе су показале да нису у питању глисте. Тако да у скорије време нисам имао потврђен случај паразита у нашем дому здравља - каже за "Блиц" Дејан Јонев, педијатар у Дому здравља на Чукарици.

Доктор Дејан Јонев, педијатар у Дому здравља на Чукарици каже за "Блиц" да се глисте преносе прљавим рукама.

- Најчешће се дешава код мале деце, када их у вртићима изводе напоље или када их родитељи изведу у парку, деца обично тада копкају по земљи и песку и тада јајашца паразита доспевају испод ноктију деце. Потом то малишани унесу у организам и тако настане проблем - каже др Јонев.

Лечење брзо и ефикасно

Она напомиње да је лечење безболно, једноставно и ефикасно.

- Родитељи обично примете свраб код деце, и у измету те мале глистице. Болест се лечи брзо и ефикасно, са једним посебним сирупом који се преписује малишанима да се користи три дана - закључује др Јонев.

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".