Обећања које је дао Стокхолм у вези са забринутошћу Анкаре о пружању азила осумњиченима за које сматра терористима нису довољна, додао је он.

- Ове изјаве Шведске су добре, али недовољно док се не спроведу - рекао је Челик, преноси Блумберг. "Чекамо да заживи."

Турска је зауставила процес одобравања захтева Шведске и Финске за улазак у НАТО, које су поднете у мају. Анкара је раније упозорила да би могла да блокира понуде, пошто је оптужила две нације за скривање чланова Радничке партије Курдистана (ПКК) и других група за које сматра да су терористичке организације.

Фото: Профимедиа

 

Почетком октобра, турски председник Реџеп Тајип Ердоган потврдио је да је његова нација спремна да подржи кандидатуру Финске, додајући да „Финска није земља у којој терористи слободно лутају“. 

Пре недељу дана Ројтерс је известио да је Шведска обавестила Турску да је спремна да сарађује са Анкаром на изручењу осумњичених за тероризам и рекла да је предузела додатне мере против курдских милитаната. Стокхолм је такође наводно рекао да остаје „ потпуно посвећен примени“ меморандума који су потписале Шведска, Финска и Турска у јуну.

Шведски премијер Улф Кристерсон је у уторак рекао да његова нација „пуно поштује чињеницу да свака земља унутар алијансе доноси сопствене одлуке“, додајући да је недавно разговарао са Ердоганом телефоном и да су се њих двојица „договорили да дођем у Анкару и саопштићу тачан датум када буде званично потврђен.” 

Фото: Профимедиа

 

Очекује се да ће премијер посетити Турску у неком тренутку следеће недеље. Изјаве су стигле и уочи овонедељне посете генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга Турској. Он је 20. октобра рекао да је „уверен да ће сви савезници ратификовати Протокол о приступању“, отварајући пут Финској и Шведској да се придруже НАТО-у.

Столтенберг је додао да Стокхолм више нема ограничења на извоз оружја у Турску и да је успоставио механизам сарадње у областима размене обавештајних података и борбе против међународног тероризма.

До сада само две чланице НАТО-а нису ратификовале приступне протоколе за Финску и Шведску: Турска и Мађарска. Према речима Столтенберга, у мађарском парламенту ратификација је на дневном реду „ове јесени“ - пренео је РТ.

БОНУС ВИДЕО; ПОГЛЕДАЈТЕ: Српски "мигови 29" крећу у акцију потраге за непријатељским дроновима

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".