Легенда о мушком личном имену Вук, потиче из старо-словенског веровања, које се преносило "са колена на колено“, а према коме су вештице и друга "зла митска бића“, убијале новорођену мушку децу. Како би их заштитиле, маме су својим новорођеним синовима давале име по дивљој животињи вуку, који је требало да "застраши“ зле силе и да заштити децу од умирања или од оболевања од смртоносних болести.

Најпознатији Вук код Словена односно Срба, био је творац модерне азбуке, и сакупљач многих веома значајних народних умотворина Вук Стефановић Караџић, а за кога се управо верује да је баш на претходно описани начин и добио своје име, јер су му сва браћа умирала од неизлечивих болести, баш и непосредно након свог рођења.

Фото: Профимедиа

 

 

Значење имена Вук је данас "пренесено“, а не "буквално“, зато сваки дечак који је носилац овог имена, добија епитет "особе која је заштитник“; "особе коју не треба љутити“; те "особе која је борац против зла и неправде“; "мушкарац који је снажан; неустрашив и храбар“; "борац“.

Иако надимак од личног имена Вук није познат, нека изведена мушка и женска имена су врло честа, па су таква Вукашин; Вукоје; Вучина; Вукомир; Вукан; Вукота, или пак од женских имена популарна су - Вука; Вукана; Вукосава; Вујица; Вујка или Вукија.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".