Непризната Република Вевчани се налази на територији Републике Северне Македоније и обухвата истоимену општину.

Прича почиње због воде и водотока. Вевчански извор се преусмерава на велико незадовољство локалног становништва. Они хватају први воз и прете отцепљењем од СФРЈ 1987. године, да би до коначне самосталности дошли 1991. године, само 11 дана након што је Македонија напустила Федерацију.

Вевчани су 8. априла 1993. године пали под надлежност општине Струга и самопроглашена република је престала да постоји. Године 2000. поново је створена Република Вевчани, али не као истинска држава, већ у сврху привлачења туриста.

Вевчани су ово успели да уновче, правећи од села са 2.500 становника туристички хит.

Фото:Јутјуб принтскрин/Алина Мцлеод

 

Пасош и валута

Сувенири из ове мале ''републике'' су свакако пасош и посебна валута која се користи у селу. Туристи могу да лако изваде пасош који је потребан како би се присуствовало манифестацијама у овом селу и за улазак на туристичка места.

Фото:Јутјуб принтскрин/Дисцовер Мацедониа

 

Валута Вевчана су ''личници'' и само се они користе у селу. Тако су на још један начин успели да се одвоје од остатка Северне Македоније која користи денаре.

Фото:Јутјуб принтскрин/Дисцовер Мацедониа

 

Знаменитости

Ово село је туристички погодно и веома интересантно и уникатно, не само због државних обележја које поседује. У селу постоје и извори који се сматрају једним од најчистијих.

Фото:Јутјуб принтскрин/Алина Мцлеод

 

Такође, ресторани домаће хране и македонских и српских специјалитета не изостају. Чак постоји и кућа која је наводно припадала Пупиновим прецима. Такође, црква Светог Николе је на брду изнад града и оставља упечатљив утисак.

Фото:Јутјуб принтскрин/Дисцовер Мацедониа

 

Карневал

У овом селу се сваког 14. јануара обележава Свети Василије Велики. Њему је посвећен карневал који се наводно прославља већ 14 векова.

Фото:Јутјуб принтскрин/Дисцовер Мацедониа

 

Карневал обележавају маске, ватре и језиви звуци учесника. Наликује празнику Ноћ вештица. Посетиоци, односно туристи, уједно су и учесници овог карневала.

''Република Вевчани''

Осим што су самопрокламована република, ово место је најмања општина у Македонији која има своје таблице. Наравно, због туризма, Република Северна Македонија допушта ове ''сецесионистичке'' тенденције јер иза њих наравно стоји тежња за повећањем броја посетиоца.

БОНУС ВИДЕО: ЖЕНЕ У ИРАНУ: Пуно је митова, а овако изгледа истина

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".