Двадесетједногодишњи Србин снимио је себе како оставља аутомобил на аутопилоту, док он седи на задњем седишту, што у Швајцаркој није дозвољено. Затим је видео снимак поставио на интернет – и тиме привукао пажњу полиције, пише швајцарски портал Blick.

Возач је сео на задње седиште свог мерцедеса док је возио аутопутем у кантону Луцерн и препустио контролу над својим аутомобилом систему асистенције. Ухваћен је јер је снимио своју вожњу и објавио је. Полиција у Луцерну саопштила је да се на снимку, који је кружио друштвеним мрежама, види возач како седи на задњем седишту док је аутомобил наставио да вози аутономно са својим системима за помоћ.

Фото: Профимедиа

 

На интернету постоје бројне слике које приказују слична путовања. Дотични видео више није доступан на мрежи, рекао је портпарол Урс Вигер. Према његовим речима, догађај се одиграо крајем септембра на аутопуту А2 у општини Ајх ЛУ.

Полиција је сазнала за снимак и идентификовала возача. Био је то 21-годишњи Србин. Признао је шта се догодило и морао је да преда возачку дозволу.

У Швајцарској није дозвољено аутономно возити аутомобил. Возач мора да буде у могућности да интервенише у сваком тренутку, објашњава полиција у Луцерну.

Слични случајеви привлаче пажњу и у Сједињеним Државама. Године 2021. године, 25-годишњи мушкарац је ухапшен јер је седео на задњем седиште свог тесле у покрету.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".