Рачуница каже да бисмо најјефтиније прошли са електричним аутомобилом, али пошто нама то још увек делује као далека будућност, морамо да се потрудимо како би наши аутомобили, у просеку стари више од деценију, били што економичнији.

1. Возите мањи, лакши аутомобил

Постоји неколико ствари које можемо да учинимо како бисмо смањили потрошњу горива. Најбољи је да га уопште не користимо, већ да идемо пешке или зграбимо бицикл.

Ако ипак седнемо за волан, требало би да што боље осмислимо путању. Један од начина је да када већ кренемо некуда колима, завршимо више послова успут и гледамо да нам маршрута буде што оптималнија.

Такође, возило које користимо је подједнако важно. Општепознато правило је да што је аутомобил већи и тежи, то ће му требати више енергије и горива по километру. Одабир мањег аутомобила, а не великог СУВ-а, сигурно ће смањити рачун за гориво. Велики СУВ ће трошити скоро дупло више горива по километру него мањи аутомобил.

Истраживања такође указују да се за сваких 100 килограма повећања тежине возила, потрошња горива повећава за око пет до седам одсто за аутомобил средње величине. Дакле, поред вожње мањег аутомобила, најбоље је смањити оптерећење и избегавати вожњу унаоколо са додатним теретом.

2. Користите технике економичније вожње

За уштеду горива важан је и начин на који возите. Економичнија вожња подразумева свест о потрошњи горива и предузимање радњи да је смањимо. Постоје различити начини да се то уради.

Сваки пут када кочите и заустављате ауто, морате поново да убрзате да бисте постигли жељену брзину. Убрзање троши много енергије и горива, тако да ће вожња без честих заустављања, праћење ситуације у сабораћају (ако видите да је семафор затворен, не додајте гас без разлога) довести до уштеде.

Важно је да држите прописано растојање од других возила, а помаже и да држите око даље на путу, како бисте избегли препреке и самим тим непотребно кочење и убрзање.

Потрошњу ћемо смањити и ако возимо у највишој могућој брзини како бисмо смањили оптерећење мотора, самим тим и потрошњу горива. Они који имају аутоматски мењач, требало би да га подесе на „еко“ режим, уколико имају ту опцију.

3. Одморајте мотор

Још један једноставан савет је да не држите укључен мотор у празном ходу. Мањи аутомобили углавном троше један литар горива на сат рада у празном ходу, док је то близу два литра на сат за велики СУВ.

Наравно, у градској вожњи генерално не може много да се уради по том питању, осим да покушавамо да избегавамо шпиц и идемо улицама које су мање закрчене. Али када стојимо паркирани и чекамо сапутника да се појави, нема разлога да мотор ради и непотребно троши гориво.

4. Што мање клима ради то мање ауто троши

Већина људи то можда не схвата, али коришћење клима-уређаја троши негде између четири до осам одсто више од уобичајене потрошње горива. Уместо тога, коришћење вентилатора ће захтевати мање енергије него клима уређај. Или још боље, спустите прозоре да вас освежи ваздух, као у добра стара времена када у колима нису постојали клима-уређаји.

5. Водите рачуна о гумама и узмите у обзир аеродинамику

Добро напумпане гуме се прилично исплате, јер нам могу уштедети између два и четири одсто у потрошњи горива.

Исто тако, аутомобили су дизајнирани да буду аеродинамички ефикасан. Све што утиче на то, укључујући кровне носаче, носаче за бицикле и слично, долази са додатним трошком за гориво – посебно при већим брзинама на ауто-путу.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".