Računica kaže da bismo najjeftinije prošli sa električnim automobilom, ali pošto nama to još uvek deluje kao daleka budućnost, moramo da se potrudimo kako bi naši automobili, u proseku stari više od deceniju, bili što ekonomičniji.

1. Vozite manji, lakši automobil

Postoji nekoliko stvari koje možemo da učinimo kako bismo smanjili potrošnju goriva. Najbolji je da ga uopšte ne koristimo, već da idemo peške ili zgrabimo bicikl.

Ako ipak sednemo za volan, trebalo bi da što bolje osmislimo putanju. Jedan od načina je da kada već krenemo nekuda kolima, završimo više poslova usput i gledamo da nam maršruta bude što optimalnija.

Takođe, vozilo koje koristimo je podjednako važno. Opštepoznato pravilo je da što je automobil veći i teži, to će mu trebati više energije i goriva po kilometru. Odabir manjeg automobila, a ne velikog SUV-a, sigurno će smanjiti račun za gorivo. Veliki SUV će trošiti skoro duplo više goriva po kilometru nego manji automobil.

Istraživanja takođe ukazuju da se za svakih 100 kilograma povećanja težine vozila, potrošnja goriva povećava za oko pet do sedam odsto za automobil srednje veličine. Dakle, pored vožnje manjeg automobila, najbolje je smanjiti opterećenje i izbegavati vožnju unaokolo sa dodatnim teretom.

2. Koristite tehnike ekonomičnije vožnje

Za uštedu goriva važan je i način na koji vozite. Ekonomičnija vožnja podrazumeva svest o potrošnji goriva i preduzimanje radnji da je smanjimo. Postoje različiti načini da se to uradi.

Svaki put kada kočite i zaustavljate auto, morate ponovo da ubrzate da biste postigli željenu brzinu. Ubrzanje troši mnogo energije i goriva, tako da će vožnja bez čestih zaustavljanja, praćenje situacije u saboraćaju (ako vidite da je semafor zatvoren, ne dodajte gas bez razloga) dovesti do uštede.

Važno je da držite propisano rastojanje od drugih vozila, a pomaže i da držite oko dalje na putu, kako biste izbegli prepreke i samim tim nepotrebno kočenje i ubrzanje.

Potrošnju ćemo smanjiti i ako vozimo u najvišoj mogućoj brzini kako bismo smanjili opterećenje motora, samim tim i potrošnju goriva. Oni koji imaju automatski menjač, trebalo bi da ga podese na „eko“ režim, ukoliko imaju tu opciju.

3. Odmorajte motor

Još jedan jednostavan savet je da ne držite uključen motor u praznom hodu. Manji automobili uglavnom troše jedan litar goriva na sat rada u praznom hodu, dok je to blizu dva litra na sat za veliki SUV.

Naravno, u gradskoj vožnji generalno ne može mnogo da se uradi po tom pitanju, osim da pokušavamo da izbegavamo špic i idemo ulicama koje su manje zakrčene. Ali kada stojimo parkirani i čekamo saputnika da se pojavi, nema razloga da motor radi i nepotrebno troši gorivo.

4. Što manje klima radi to manje auto troši

Većina ljudi to možda ne shvata, ali korišćenje klima-uređaja troši negde između četiri do osam odsto više od uobičajene potrošnje goriva. Umesto toga, korišćenje ventilatora će zahtevati manje energije nego klima uređaj. Ili još bolje, spustite prozore da vas osveži vazduh, kao u dobra stara vremena kada u kolima nisu postojali klima-uređaji.

5. Vodite računa o gumama i uzmite u obzir aerodinamiku

Dobro napumpane gume se prilično isplate, jer nam mogu uštedeti između dva i četiri odsto u potrošnji goriva.

Isto tako, automobili su dizajnirani da budu aerodinamički efikasan. Sve što utiče na to, uključujući krovne nosače, nosače za bicikle i slično, dolazi sa dodatnim troškom za gorivo – posebno pri većim brzinama na auto-putu.

(RTS)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".