Данас, док Земљина сенка буде прелазила између Сунца и Месеца, наш пратилац, осим што ће бити помрачен, биће окупан бронзаном светлошћу и постаће „крвав“ стварајући тако спектакуларан псеудофеномен који ћемо голим оком моћи да видимо на небу.

Такозвани „крвави" Месец се обично дешава током помрачења, када се Земља позиционира директно између Месеца и Сунца и када сакрива Месец од сунчевих зрака.

Када се то догоди, једино светло које допире до површине Месеца је са ивице Земљине атмосфере. Молекули ваздуха из Земљине атмосфере расипају већину плаве светлости. Преостала светлост рефлектује се на месечеву површину црвеним сјајем, због чега Месец изгледа црвен.

Потпуно помрачење Месеца које ће се десити 8. новембра 2022. године трајаће 1 сат и 25 минута. Помрачење ће бити видљиво становницима Азије, Аустралије и Северне и Јужне Америке.

Становници Европе и Африке неће видети помрачење, али ће имати прилику да на ноћном небу виде Уран који се иначе ретко појављује. Требало би да изгледа као сјајна звезда, отприлике ширине прста, изнад нашег сателита, пише Сајенс алерт.

Чак и ако немате двоглед, изнад крвавог Месеца голим оком ће моћи да се виде Јупитер и Сатурн.

Међутим, иако се налазимо у области са које се неће видети потпуно помрачење Месеца, Опсерваторија Грифит, ТимеандДате и италијаснки Виртуал телескоп пројекат, преносиће помрачење уживо.

Потпуно помрачење Месеца ове године смо имали два пута, први пут 26. маја, а наредно нас очекује тек 2025. године.

БОНУС ВИДЕО: 

ГОДИНУ ДАНА ШЕТА ПО МАРСУ: Возило Презерванс истражује Црвену планету

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".