Томе сведочи податак да је само у току прошле недеље у Великој Британији забележен пораст од 153 одсто када су у питању преваре "сексуалног изнуђивања".

То је врста преваре која подразумева уцену сексуалне конотације, у којој неко прети да ће објавити нечије голе фотографије уколико жртва не испуни одређене захтеве. Стручњаци упозоравају да је оваква врста преваре најчешћа на апликацијама за упознавање, па је врло важно да будете опрезни. Како препознати превару?

Преварант на најнормалнији начин започиње комуникацију са потенцијалном жртвом. Дописивање тече полако, сасвим нормално, како би могао да стекне поверење од стране корисника са којим је ступио у контакт.

Како време одмиче, преварант жели у жртви да пробуди снажне романтичне осећаје и када осети да му жртва потпуно верује, послаће јој голу фотографију како би је опустио. Тада ће рећи да је он на фотографији, а потом ће за замену тражити једну од жртве.

Фото: Профимедиа

 

Осим тога, преварант може да замоли жртву да скине одећу преко камере или да изврши било какав сексуални чин. Жртва, водећи се тиме да је њихов разговор приватан, може да пристане на све ово, док преварант снима све и чува доказе како би могао да уцењује жртву за новац.

Такође, стручњаци саветују да на апликацијама за упознавање не стављате своје пуно име и презиме. Преваранти на тај начин лакше могу да дођу до вас, што им додатно олакшава уцењивање. Један од водећих знакова због ког можете да помислите да имате посла са преварантом, јесте да приметите да се неко јако брзо и лако заљубио у вас.

Уколико се особа са којом се кратко време дописујете, опходи према вама са претераном топлином, приврженошћу и "бомбардује" вас изјављивањем љубави, требало би да будете на опрезу.

(Мондо)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".