Он је на свом Фејсбук налогу истакао да је то "победа нашег народа, али и победа политике коју предводи председник Александар Вучић".

 

 

"Опет смо показали и доказали да када нам је најтеже и када смо под највећим притисцима, да смо тада и најјачи! Ова подршка и поверење нас обавезују да радимо и градимо још више", поручио је Петковић.

Проглашена победа

Кандидати Српске листе су на локалним изборима на Косову и Метохији победили у свих 10 опстина са српском већином, саопштио је вечерас председник Српске листе Горан Ракић.

"Поред свих притисака на наш народ, на данашњим изборима показали смо снагу, јединство и слогу", истакао је Ракић на конференцији за медије и додао да је српски народ на овим изборима послушао позив своје Српске листе и свог председника Александра Вучића и рекордном излазношћу дао подршку да се настави борба за останак и опстанак на овим просторима.

Ракић је захвалио грађанима, пре свега на северу КиМ, нарочито у Северној Митровици, где су, истакао је, остварени апсолутно најбољи резултати до сада.

Како је додао, према прелиминарним подацима у Северној Митровици Милан Радојевић освојио је више од 10.776 гласова.

"У општини Грачаница, где су грађани показали висок степен одговорности, наша кандидаткиња Љиљана Шубарић, освојила је око четири пута више гласова од свог противкандидата", рекао је Ракић и додао да су то прелиминарни подаци.

Ракић је рекао и да је СЛ после упада јединица РОСУ на север КиМ разматрала могућност да не изађу на изборе, али да су после консуултација са председником Вучићем одлучили да ипак изађу на изборе у четири општине на северу.

Он је, одговарајући на питање новинара да ли СЛ жели да уђе у косовске институције, рекао да уколико у новемнбру не почну консултације о формирању ЗСО, институција неће бити.

"Уколико не буде ЗСО неће бити ни косовских институција", рекао је он.

Потпредседник СЛ Игор Симић додао је и да се још чекају резултати са југа КиМ и за одборнике, као и да ће се можда још обратити о изборима у току вечери.

Дебакл Куртија

Аљбин Курти тотално је побацио на локалним изборима на Косову и Метохији, чак и у општинама где је у фебруару на парламентарним изобирма имао преко 60 подсто сада мора у други круг.

Да је доживео тотални дебакал говори чињеница да од 38 општина у којима су били избори ни у једној није добио довољан број гласова већ мора у други круг. 

Истовремено, председник ДПК Мемљи Краснићи прогласио је победу у Јужној Митровици, Урошевцу, Србици, Качанику и Генерал Јанковићу. У други круг иду њихови кандидати у општинама Призрен, Глоговац, Вучитрн, Штимље, Драгаш, Малишево и Клина, а највероватније и Косово Поље.

Такође, Рамуш Харадинај је изјавио да је АБК победила у шест општина, Ђаковица, Сува Река, Ораховац, Клина, Дечани и Јуник, а да иду у други круг избора у општини Исток.

Упитан ко га ће његова странка подржати у другом кругу за градоначелника Приштине, одговорио је да ће о томе одлуку донети председништво Алијансе.