Да су и лекари Хитне помоћи Београда приметили да се дешава нешто чудно рекла нам је докторка Ивана Стефановић, ПР ове службе.

Као да је сваки дан викенд

- Не знам ста се дешава, и ми смо зачуђени, као да је сваки дан викенд. Начелник ми је јутрос баш рекао да је у чуду колико је позива било, а онда се на терену установи да је у питању алкохолисано стање - каже она за Београд за Блиц.

Фото: Профимедиа

 

Докторка указује на то да Хитна помоћ мора да интервенише на свим јавним површинама када добију позив.

- Ми морамо да интервенишемо на свим јавним местима. То су све позиви првог реда, а онда када схватимо да је особа само алкохолисана и нема других тегоба, не можемо ништа више да урадимо. Немамо трезнилисте, али такве пацијенте не можемо да оставимо на улици, морамо да их склонимо са јавних површина, па их одвозимо у болнице - наводи докторка.

Склоните људе у алкохолисаном стању са јавних површина!

Фото: П. Милошевић

 

Она је указала на то да је алкохолисане људе неопходно склонити са јавних површина како не би нехотице повредили себе или друге.

- Људи у таквом стању често нису за болницу, али ипак они пуне болнице, јер је боље да особу која је алкохолисана склонимо пре него што успе да направи проблем. Ви не можете да кажете да ли је неко само пијан или је ту још нешто у питању - говори докторка.

И она лично се у то уверила приликом једне интервенције.

Фото: Профимедиа/И. Маринковић

 

- Једном је била ситуација где смо примили позив о човеку који није у добром стању, јер је мало више попио. Екипа је отишла, човек је прегледан, уредно је одговарао на сва питања лекара. Лекарска екипа је отишла када је установљено да човек нема тегоба које захтевају хоспитализацију или слично. Међутим, он је потом заспао са цигаром и направио пожар! Већ после пола сата смо добили позив о пожару са те исте локације - причам на докторка Стефановић.

Како нам је рекла, када је у питању алкохолно стање људи се хоспитализују ако су упали у алкохолну кому или ако су због алкохола у стању које захтева интервенцију попут испирања желуца.

- У таквим ситуацијиама људе транспортујемо на ВМА, на токсикологију у Драјзеровој или било који пријемни центар у случају да имају повреде главе или су се на било који начин повредили - каже она.

Фото: Профимедиа

 

Сезона слава је тек почела

- Славе јесу оно што нам је фалило у ковиду, и то дружење. Ковид се сада држи под контролом, наравно, и даље постоје ризичне групе, али нам свима недостаје та социјална интеракција, због свих психицких проблема које је пандемија изазвала код свих нас. Људима саветујем да испоштују овај традиционали део, али да то не пређе ону границу када је потребна интервенција хитне помочи, и да људи не возе са било којојм количином алкохола. Не би требало да у тако лепим тренуцима са породицом и пријатељима доведу себе у ситуацију да им буде лоше - напомиње докторка и додаје:

"Поред алкохола, на славама може бити проблем и већа количина хране, односно та храна је углавном више слана. Нека људи буду умерени, све то диже крвни притисак и онда може доћи до разних компликација, поготово код хроничних болесника.

Фото: Предраг Митић

 

(Блиц)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".