Хиротонија изабраног Епископа новобрдског архимандрита Илариона (Лупуловића), игумана манастира Драганца код Гњилана, којег је на редовном заседању одржаном у Београду од 15. до 20. маја 2022. године, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао за викара Патријарха српског са титулом Епископ новобрдски одржана је данас у храму Светог Саве.

Литургију је служио Патријарх Порфирије са архијерејима и свештенством, пренели су из информативне службе СПС.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

Рукоположењу су присуствовали и министрарка здравља Даница Грујичић, министар одбране Милош Вучевић, принцеза Даница Карађорђевић, Анро Гујон, директор канцеларије за КиМ Петар Петковић и други.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

 

 

Будући владика Иларион рођен је као Растко Лупуловић 16. октобра 1974. године у Београду, од оца Илије и мајке Данице. Основну и средњу школу је похађао у Београду. Године 1991. уписује Факултет драмских уметности – смер глума. Показао је велики уметнички таленат и у знаменитом позоришту Атеље 212 био је виђен као један од перспективнијих глумаца млађе генерације. 

На Сретење Господње 2011. године бива послат у манастир Драганац у Косовском Поморављу, где преузима управу манастира најпре као вршилац дужности настојатеља, а потом и као настојатељ манастира, у коме се убрзо скупило братство од десетак монаха и искушеника.

У Косовском Поморављу наставио је да ради не само на изградњи и адаптацији манастира Драганца, већ и са духовним богаћењем верног народа. Редовно је предавао веронауку деци у локалној српској школи и често држао предавања широм Епархије и Српске Православне Цркве на различите богословске теме.

Године 2012. одликован је чином протосинђела, а на Ђурђевдан 2015. године је рукопроизведен у чин архимандрита и именован за архијерејског заменика Епископа рашко-призренског. Поред већ раније завршеног Факултета драмских уметности, 2010. године уписао је Богословски факултет који је завршио у року од четири године са завидним успехом.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Устоличење владике Илариона

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".