Аранђеловдан је био крсна слава Немањића (славили су га Стефан Немања, цар Душан..), а данас је Свети архангел Михаило баш њихов заштитиник.

Како се преноси у нашој народној поезији, цар Душан славио је је Светог архангела Михаила тако што је увек дочекивао госте стојећи, док му је анђео стајао на рамену. Једне године да ли због умора или немарности, преварио се па је сео, а анђео се наљутио, ударио га крилом и одлетео.

Предање каже да је цар након тога месецима покушавао да се умилостиви архангелу Михаилу.

ФОТО: Архива

 

 

У црквеном предању, Архангел Михаило је први ступио у борбу са злим духом и његово име по црквеном тумачењу означава оног који је као Бог. На грчком језику реч "архи" значи главни, први, док реч "ангелос" означава весника, анђела. Архангел Михаило је на икони представљен као борац, са мачем или копљем у руци.

Обичаји који се везују за велики празник, налажу следеће:

- Обавезно идите у цркву и запалите свећу. Молите се свом анђелу. На овај дан тражите од анђела да испуни вашу најдубљу и најважнију жељу. Отворите душу и срце, делите радости и тугу и на крају се захвалите. Небо се, како се каже, отвара за молитиве.

Фото: СПЦ

 

 

За Аранђеловдан се везују бројна веровања односно обичаји међу којима је и онај да се за овај празник не спрема жито јер се Архангел Михаило сматра живим светитељем.

Патријар Павле је говорио да се то обавезно мора радити.

- Кувана пшеница није симбол смрти, већ живота оних који су живели и који живе у вери са Богом и својом Крсном славом. Истина је, такође, да су сви свеци живи, јер у Богу нико не може бити мртав - Бог је Бог живих, а не мртвих - објаснио је.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".