Њено име је Михрибан Алијева и она је прва дама Азербејџана која где год да се појави постаје медијска тема број 1, јер осим по лепоти истиче се и по елеганцији.

Шта значи њено име Михрибан?

Михрибан је женско име турског порекла и значи милостива пријатељица.

Изузетно је образована, а како кажу подаци које је могуће наћи на интернету, за супруга се удала са само 17 година. Завршила је медицину - дипломирала на факултету у Азербејџану као изузетна студенткиња, а потом се дошколовала на Медицинској академији Сеченов у Москви где је дипломирала 1988. године.

 

https://www.instagram.com/p/CkxzAKUK4vY/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Докторирала је 2005, а претходно је радила на Московском институту за очне болести Руске академије медицинских наука. Она је истовремено и амбасадорка добре воље Унеска, бави се хуманитарним радом.

Краси је, како кажу, спој европске и азијске лепоте.

Уз супруга је ушла у политику, а врши и дужност потпредседнице Републике. Била је и народна посланица.

Стил прве даме је, како је писано у медијима широм света, изузетан - класична елеганција, а она о томе јако води рачуна.

Иако њена линија то не говори, она је мајка троје деце - две ћерке и сина. Лејлу уређује познати модни часопис, Азра је филмски режисер. Син се зове Хејдар.

 

https://www.instagram.com/p/ChxQxYFq41d/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Њена деца су већ одрасла па је тако најстарија наследница већ разведена. Била је удата за познатог руско-азербејџанског певача с којим има близанце, синове Алија и Микаила.

Ко је њен супруг, председник Илхам Алијев?

Илхам Алијев је рођен 24. децембра 1961. у Бакуу, као син заменик начелника одељења КГБ-а у Бакуу Хејдара Алијева, који је затим постао секретар ЦК Комунистичке партије ССР Азербејџана. Илхам Алијев је 1977. матурирао. Завршивши средње образовање Илхам је уписао студије на Московском државном институту за међународне односе (МГИМО).

 

https://www.instagram.com/p/Cj501-mqkBv/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Постдипломске студије је уписао након дипломирања 1982. Исте године, на позив Јурија Андропова, породица Алијев се преселила у Москву. Магистрирао је историјске науке, и остаје на институту као предавач. Касније је постао почасни доктор наука на бројним универзитетима. Председник је постао 15. октобра 2003. године.

(Курир)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".