Из надлежне покрајинске инспекције пак уверавају да засад нема разлога за претеран страх јер је терен у Врбасу "прочешљан" и трагови пpедатора нису пронађени.

- У недељу, кад сам чула да се пантер појавио у нашем окружењу, нисам смела да изађем из куће. Боје се сви. Надамо се само да је отишао из нашег атара или да ће га брзо ухватити - рекла нам је Дејана Латиновић.

У Мађаршору су нам испричали и да се целе ноћи у недељу чуо лавеж паса. Претпостављају да је то због тога што су пси осетили звер у непосредној близини.

- Он је ту негде. Ако се плаши људи, као што кажу, напашће животиње, јер мора да се храни. Зато постоји опасност и од беснила - рекао нам је таксиста, који није желео да се представи, али је убеђен у аутентичност фотографије искасапљеног пса на Шлајзу и у то да је животиња жртва пантера.

Љиља Олах сматра да су најугроженији људи у предграђу Врбаса који држе стоку.

- Моја рођака има овце и пуно двориште кокошака. Звер која данима лута около, на крају ће ући у нечију кућу да се нахрани. Замислите да видите такву животињу на свом прагу. Ко се не би престравио. Једино ми није јасно како досад није формирана нека екипа да предатора успава и тако је ухвати. Нисам за то да се та животиња убије, али је треба некако склонити - каже Олахова.

Да би пантера коначно требало уловити, каже и Марко Никчевић и додаје:

- Треба завршити "ту фаму и драму". Ипак, потпуно сам сигуран да ова звер неће ући у насеље и напасти људе.

Немања Ивановић, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, задужен за инспекцијске послове, рекао је јуче за "Новости" да је локација на Шлајзу у Врбасу детаљно прегледана термовизијским камерама и дроном и да није уочено ништа што би указивало на присуство пантера:

- Та животиња мора да једе и да спава, а никаквих трагова њене хране или длака на терену нема. Видео сам слике раскомаданог пса, али нам нико није потврдио њихову веродостојност. Нисмо добили потврду ни за аутентичност видео-снимака начињених у Врбасу и претходног дана у Фекетићу. У близини Шлајза су велике фабрике које имају камере и ни на једној од њих пантер није снимљен.

Он је нагласио да је инспекција са полицијом, пољочуварским, ловочуварским и рибочуварским службама, као и Покрајинским заводом за заштиту природе и Зоолошким вртом на Палићу, у приправности.

- Не можемо да одбацимо тврдње о постојању пантера у војвођанском атару, јер смо 28. јула имали заплену младунчета лава. Врло је присутна трговина егзотичним животињама, онима које су заштићене или строго заштићене. Зато је могуће да је у једном таквом нелегалном послу или транзиту кроз нашу земљу пантер измакао кријумчарима - закључио је Ивановић.

ЗА ОДСТРЕЛ ИЛИ ЈЕ ЗАШТИЋЕН?

ИГОР Семјанчук, из ловачког друштва у Врбасу, каже да пантер није уведен на ловну карту и да, према закону, ловац који би га устрелио не би био у прекршају. Аранка Месарош Тешић, председница еколошког удружења "Покрет за све нас", појашњава да пантер није на ловној карти јер у нашој земљи није у свом природном окружењу.

- То је егзотична и заштићена животиња коју треба ухватити и збринути да нико не страда - рекла је Тешићева.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".