Iz nadležne pokrajinske inspekcije pak uveravaju da zasad nema razloga za preteran strah jer je teren u Vrbasu "pročešljan" i tragovi ppedatora nisu pronađeni.

- U nedelju, kad sam čula da se panter pojavio u našem okruženju, nisam smela da izađem iz kuće. Boje se svi. Nadamo se samo da je otišao iz našeg atara ili da će ga brzo uhvatiti - rekla nam je Dejana Latinović.

U Mađaršoru su nam ispričali i da se cele noći u nedelju čuo lavež pasa. Pretpostavljaju da je to zbog toga što su psi osetili zver u neposrednoj blizini.

- On je tu negde. Ako se plaši ljudi, kao što kažu, napašće životinje, jer mora da se hrani. Zato postoji opasnost i od besnila - rekao nam je taksista, koji nije želeo da se predstavi, ali je ubeđen u autentičnost fotografije iskasapljenog psa na Šlajzu i u to da je životinja žrtva pantera.

LJilja Olah smatra da su najugroženiji ljudi u predgrađu Vrbasa koji drže stoku.

- Moja rođaka ima ovce i puno dvorište kokošaka. Zver koja danima luta okolo, na kraju će ući u nečiju kuću da se nahrani. Zamislite da vidite takvu životinju na svom pragu. Ko se ne bi prestravio. Jedino mi nije jasno kako dosad nije formirana neka ekipa da predatora uspava i tako je uhvati. Nisam za to da se ta životinja ubije, ali je treba nekako skloniti - kaže Olahova.

Da bi pantera konačno trebalo uloviti, kaže i Marko Nikčević i dodaje:

- Treba završiti "tu famu i dramu". Ipak, potpuno sam siguran da ova zver neće ući u naselje i napasti ljude.

Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, zadužen za inspekcijske poslove, rekao je juče za "Novosti" da je lokacija na Šlajzu u Vrbasu detaljno pregledana termovizijskim kamerama i dronom i da nije uočeno ništa što bi ukazivalo na prisustvo pantera:

- Ta životinja mora da jede i da spava, a nikakvih tragova njene hrane ili dlaka na terenu nema. Video sam slike raskomadanog psa, ali nam niko nije potvrdio njihovu verodostojnost. Nismo dobili potvrdu ni za autentičnost video-snimaka načinjenih u Vrbasu i prethodnog dana u Feketiću. U blizini Šlajza su velike fabrike koje imaju kamere i ni na jednoj od njih panter nije snimljen.

On je naglasio da je inspekcija sa policijom, poljočuvarskim, lovočuvarskim i ribočuvarskim službama, kao i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode i Zoološkim vrtom na Paliću, u pripravnosti.

- Ne možemo da odbacimo tvrdnje o postojanju pantera u vojvođanskom ataru, jer smo 28. jula imali zaplenu mladunčeta lava. Vrlo je prisutna trgovina egzotičnim životinjama, onima koje su zaštićene ili strogo zaštićene. Zato je moguće da je u jednom takvom nelegalnom poslu ili tranzitu kroz našu zemlju panter izmakao krijumčarima - zaključio je Ivanović.

ZA ODSTREL ILI JE ZAŠTIĆEN?

IGOR Semjančuk, iz lovačkog društva u Vrbasu, kaže da panter nije uveden na lovnu kartu i da, prema zakonu, lovac koji bi ga ustrelio ne bi bio u prekršaju. Aranka Mesaroš Tešić, predsednica ekološkog udruženja "Pokret za sve nas", pojašnjava da panter nije na lovnoj karti jer u našoj zemlji nije u svom prirodnom okruženju.

- To je egzotična i zaštićena životinja koju treba uhvatiti i zbrinuti da niko ne strada - rekla je Tešićeva.

 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".