Не воле људи да возе по киши, неки су чак и уплашени, па стога не чуди што се у већим градовима стварају гужве чим почне да пада. У Београду буквално настаје колапс. Али и на отвореном мора да се буде пажљив, на аутопутевима.

Али то су нормални јесењи услови за вожњу иако управљање возилом по киши или јаком пљуску може бити једна од најтежих ситуација и све то је директно повезано са већом стопом саобраћајних несрећа.

Ипак, постоји неки десет кључних ствари које могу олакшати сналажење у таквим условима.

1. Сачекајте да киша престане

Може да звучи као да се неко зеза, али заиста уколико нема потребе да седате за волан - и немојте! Сачекајте да се време бар мало побољша, да ако ништа друго пљусак престане. Боље је и одложити путовање ако сте несигурни него се упуштати у ризик.

Фото: Инстаграм принтскрин/mojbeograd_rezerva

 

2. Све на колима мора да функционише

Важно је знати да све на аутомобилу исправно ради, јер то посебно у лошим временским условима може главу да сачува. Фарови морају обавезно да су исправни као и задња светла, али и светла за маглу. О брисачима и да не говоримо! Ништа мање није битно ни стање пнеуматика, јер лоше гуме слабо пријањају на мокар коловоз.

3. Возите спорије

Увек је при вожњи битно порилагодити се стању на путевима, а кад је киша морате бити поседно опрезни. Смањена брзина је императив по кишном времену.

4. Укључите светла за маглу

Уколико су временски услови јако лоши и видљивост смањена, укључите светла за маглу. То ће повецати вашу сопствену видљивост али и способност других возача да виде ваш аутомобил на путу.

5. Користите брисаче

Ово се наравно подразумева, али неки људи забораве да укључе брисаче по слабијој киши. Брзина брисача ветробрана вечине аутомобила је подесива за чишћење влаге са стакла у слабој магли или при јаком пљуску. На располагању увек имате и неколико производа које можете користити за стакло, као што су распршивачи који одлажу сакупљање кишнице.

6. Безбедна удаљеност између возила

Држите већу удаљеност измађу вашег возила и аутомобила испред вас. Зауставни пут вашег возила је дужи по киши и зато је битно одржавати удаљеност од просечне дужине неколико аутомобила до возила испред вас.

7. Не кочите нагло Избегавајте нагло и јако кочење

Покушајте да успорите возило тако што ћете скинути ногу са папучице за гас раније него што бисте то иначе урадили, у припреми за успоравање или заустављање. Не користите темпомат како би ваша пажња при коришћењу гаса и кочнице била усклађена.

Фото: Танјуг

 

8. Пазите на баре

Пазите на веће баре, јер вожња кроз воду може довести до тога да изгубите вучу и склизнете по површини пута. Да бисте то избегли будите опрезни и возите полако, или ако је могуће заобиђите велике баре. Иначе, чим је створена бара на пути постоји могућност да је ту нека већа рупа, па можете озбиљно да оштетите кола.

9. Чувајте се проклизавања

Волан никада не окрећите нагло због могућности проклизавања. С воланом, папучицом гаса или кочнице по киши увек будите нежнији него по сувом времену.

10. Избегните "водени чеп"

До појаве "воденог чепа" долази кад се вода испред ваших гума скупља брже него што је тежина вашег аутомобила може одбацити. Због притиска воде, када дође до обилне кише, ваш аутомобил се подиже и клизи по танком слоју воде између ваших гума и пута. "Водени чеп" на тај начин уздиже гуму на слој воде, па гуме тада нису више у стању да пренесу на улицу вучну силу или силу кочења.

(Курир)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".