Требало је да буде најбољи фудбалер на свету, а испоставило се да је један од највећих промашаја! Када се појавио Фреди Аду (33), Американци су полудели за фудбалом. Био је дечак од 14 година са талентом који је требало да прерасте у једну од најбољих каријера свих времена. Заправо, прерано је гурнут у ватру, у првим годинама је и успевао некако да се одржи на површини, али су га касније превелика очекивања повукла на дно.

Данас је Аду далеко од фудбала. Ради као тренер са децом, више од 1.500 дана није одиграо званичан меч и последњих година му је јако тешко да пронађе клуб, чак и у нижелигашима на северу Европе. Ипак, има план да се врати! У последњем интервјуу некадашњи суперстар светског фудбала открио је да би после четири године паузе могао поново да заигра. Погледајте како је постизао голове за Бенфику на почетку каријере:

"Технички, још нисам у пензији. Узео сам одмор неколико година, након што сам изгубио своју љубав према фудбалу. Када изгубите љубав, јако је тешко да наставите каријеру и играте фудбал. Веровали ми или не, размишљам о повратку. Могао бих опет да играм, довољно сам млад. Нисам завршио каријеру", рекао је Фреди Аду, којег је својевремено хвалио и Пеле. Легендарни Бразилац имао је велике речи на његов рачун. "Бог је дао Фредију таленат да игра фудбал. Ако буде ментално и физички спреман, нико га неће зауставити", изјавио је својевремено бразилски ас.

Фото: ЕПА

 

Током професионалне каријере Аду је наступао за ДЦ јунајтед, Реал Солт Лејк, Бенфику која га је слала на позајмице у Монако, Белененсеш, Арис и Ризе, Филаделфију Унион, Бахију, Јагодину, КуПС, КуФу, Тампа Беј, Лас Вегас и Остерлен. За три млађе селекције САД одиграо је чак 59 мечева, а 17 пута био је сениорски репрезентативац. Фудбалски санатици у Србији имали су прилику да га виде током јесени 2014. године. Потписао је уговор на годину и по дана са Јагодином, али је убележио наступ само против БСК Борче у Купу Србије и након шест месеци споразумно раскинуо сарадњу са тимом. 

Већ тада било је јасно да од његове импресивне каријере неће бити ничега. А када се појавио, сматран је за чудо. Директор Најка реаговао је међу првима и пред Фредија ставио нестваран уговор који је убрзо потписан. Тада су у овој компанији веровали да ће млади Аду по слави надмашити Мајкла Џордана, Тајгера Вудса и Леброна Џејмса.

(Мондо)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".