Индија је потврдила данас да су се њене снаге сукобиле са кинеским трупама у спорној области дуж границе, што је први такав инцидент у више од годину дана, преноси ББЦ.

Индијски министар одбране Рајнат Синг саопштио је данас у парламенту да ниједан индијски војник није озбиљно повређен у сукобу и да је инцидент "пребачен на дипломатски ниво".

Он је казао да су се војници Кинеске народне армије вратили на своје положаје због „благовремене интервенције индијских војних команданата”.

Наведено је да су индијске трупе спречиле кинеске војнике да уђу на територију Индије у сектору Таванг у држави Аруначал Прадеш, 9. децембра, током граничног сукоба која је довео до повређивања на обе стране.

Фото: Танјуг/АП

 

- Обе стране су одмах повучене из тог подручја - саопштила је индијска војска.

Додаје се да су команданти две стране одржали састанак одмах после инцидента „да би се повратило мирно стање“.

Индија и Кина деле спорну де факто границу дугу 3.800 километара, познату као Линија стварне контроле (ЛАЦ), која се помера због река, језера и снега.

У јуну 2020. године, 20 индијских војника убијено је дуж спорне границе у сукобу са кинеским војницима који су користили палице, камење и песнице, а Кина је тада изгубила четири војника.

Фото: Профимедиа

 

Кина и Индија су 1962. године водиле рат око границе, а Линија стварне контроле раздваја територије од Ладака на западу до источне индијске државе Аруначал Прадеш, на коју Кина полаже право.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".