Indija je potvrdila danas da su se njene snage sukobile sa kineskim trupama u spornoj oblasti duž granice, što je prvi takav incident u više od godinu dana, prenosi BBC.

Indijski ministar odbrane Rajnat Sing saopštio je danas u parlamentu da nijedan indijski vojnik nije ozbiljno povređen u sukobu i da je incident "prebačen na diplomatski nivo".

On je kazao da su se vojnici Kineske narodne armije vratili na svoje položaje zbog „blagovremene intervencije indijskih vojnih komandanata”.

Navedeno je da su indijske trupe sprečile kineske vojnike da uđu na teritoriju Indije u sektoru Tavang u državi Arunačal Pradeš, 9. decembra, tokom graničnog sukoba koja je doveo do povređivanja na obe strane.

Foto: Tanjug/AP

 

- Obe strane su odmah povučene iz tog područja - saopštila je indijska vojska.

Dodaje se da su komandanti dve strane održali sastanak odmah posle incidenta „da bi se povratilo mirno stanje“.

Indija i Kina dele spornu de fakto granicu dugu 3.800 kilometara, poznatu kao Linija stvarne kontrole (LAC), koja se pomera zbog reka, jezera i snega.

U junu 2020. godine, 20 indijskih vojnika ubijeno je duž sporne granice u sukobu sa kineskim vojnicima koji su koristili palice, kamenje i pesnice, a Kina je tada izgubila četiri vojnika.

Foto: Profimedia

 

Kina i Indija su 1962. godine vodile rat oko granice, a Linija stvarne kontrole razdvaja teritorije od Ladaka na zapadu do istočne indijske države Arunačal Pradeš, na koju Kina polaže pravo.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".