Станице за пуњење електричних аутомобила у Србији налазе се на више локација и то од ауто пута до великих тржних центара, а ускоро их треба очекивати и на паркинзима испред зграда. За власнике аутомобила на струју у Србији добра вест је и да стиже још 100 пуњача, а у плану је и 12 "зелених" пумпи по угледу на бензинске.

Ове новине саопштио је Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на конференцији "Лоок Уп" која је 7. и 8. децембра на Копаонику окупила више од 40 учесника, министара, професора Универзитета у земљи и региону, привредника, директора јавних предузећа...

Пуњачи и испред зграда

Један од проблема због којих се многи грађани и даље не усуђују да аутомобил на гориво замене оним на струју јесте брига о томе где ће их пунити. Добра вест из Министраства грађевинарства и инфраструктуре јесте да постоје планови и решења.

- Планирамо да уведемо да свако треће паркинг место у зградама има електрични пуњач, што сада није случај. То су ствари које можемо да поспешимо. Сада нам се завршава тендер у Путевима Србије за 10 електричних пуњача. У наредних годину, годину и по завршићемо нових 100 пуњача на брзим саобраћајницама и аутопутевима - рекао је Весић.

Зелене пумпе

Весић је овом приликом саопштио и план за иградњу нових "зелених" пумпи, односно места за пуњење електричних аутомобилиа.

- Планирано је и 12 "зелених" пумпи. То су места на којима ће се пунити електрични аутомобили, и где ће постојати могућност за кафу и освежење, баш као и на садашњим бензинским пумпама. Сви који имају електрични аутомобил знају да тај процес пуњење не може да се заврши за пет минута већ да то мало траје и та врста посла треба да буде комфорна као када одете на пумпу - рекао је министар.

Он је додао да је и ово један од начина где се даје додатни допринос како би се достигао циљ ЕУ да се повећа број електричних аутомобила у употреби.

- На тај начин планирамо да дамо свој додатни допринос јер знамо да је план у ЕУ да до 2030. године преко 80 одсто возила буду електрична - оценио је министар на Лоок уп конференцији.

Јефтинија путарина

Цена путарине према садашним правинику једнака за све аутомобиле. Недавно је овај ценовник и коригован, па је ова врста накнаде "скочила" за 9 одсто .Како би мотивисали грађане и дали им разлог више за прелазак на електрични аутомобил, држава планира да за аутомобиле на струју смањи путарину, најавио је министар.

- Размишљамо о томе и то ћемо сигурно урадити, да за електричне аутомобиле смањимо путарину. Има идеја да то буду хибридна, видећемо, за сада се односи само за електрична. Њих и нема много у Србији, али биће их све више - рекао је министар Весић.

Пошта набавила е - аутомобиле

У дискусији на тему е- мобилитy Зоран Ђорђевић, директор Поште Србије рекао је да су као друштвено одговорна компанија већ снабавили неколико е-аутомобила који су им средство за рад, и да ће у наредном периоду настојати да повећају број еко возила.

- Набавили смо електро возила и то је само је дан сегмент и то су наша средства за рад. На 1.534 локација где постојимо, у сваком постоји потреба за превозним средством, и ми смо размотрили где је у овом тренутку могуће да тамо будемо присутни са електро возилима, електро мопедима и електро бициклима и да направимо први корак ка томе - рекао је Ђорђевић.

86 одсто грађана би возило е-аутомобил, али...

Према недавном истраживању НАЛЕД-а чак 86 одсто грађана Србије би возило електрични аутомобил, али те њихове жеље имају озбиљне препреке, навео је директор за конкурентност и инвестиције у НАЛЕД, Душан Васиљевић. Како је рекао, грађани, када говоре о препрекама за набавку електричних аутомобила, на прво место, њих 76 одсто, истиче финансије.

- Тржишна кретања су другачија из године у годину, а можемо да кажемо да су у просеку око 10.000 евра скупља електрична возила. Питали смо грађане колико су спремни да плате више за електрично возило и видели смо да значајан број грађана каже да су спремни између 1000 и 3000 евра више за електрични аутомобил. С обзиром да је та разлика већа, очигледно је да електрична возила нису и даље неће бити доступна већем броју наших грађана, рекао је недавно Васиљевић.

(Блиц)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".