Фудбалер који је пеналом против Њукасла увео Партизан у Лигу шампиона је говорио за клупски сајт по доласку.

"Осећања према Партизану се никад нису ни променила, она увек остају иста, од првог дана када сам дошао у клуб, а то је било 1994. године, до дан данас су иста. Партизан је мој клуб, клуб у којем сам провео много година, клуб који највише волим и то ће тако остати до краја мог живота“, каже Ћирковић.

Још један леп моменат је свакако сарадња са Ивицом Краљем, некада саиграчем, а данас спортским директором и директором скаутинг службе.

"Наравно, Ивица је мој дугогодишњи пријатељ и мој саиграч. Заједно смо играли у Партизану, а на почетку моје каријере, када сам дебитовао за репрезентацију, Ивица је био тада стандардан голман. На његов позив, као дугогодишњег пријатеља и човека који је доста дао фудбалу и који се разуме у те фудбалске ствари, оберучке сам прихватио позив, јер ми се свиђа његово размишљање у вези са свим што се дешава и што ће се дешавати у Партизану, тако да стварно му од срца захваљујем на том позиву. Партизан се никад не одбија!“

Да ли је данас лакше или теже скаутирати због нових технологија, или без оне старе „пут под ноге и обиђи сваки стадион“ нема ни доброг скаутирања?

"У савременом свету и свету технологије је све много доступније него што је било пре, међутим, поред тога што је технологија напредовала, мислим да је жив догађај изузетно битна ствар у скаутирању и гледању играча. Наравно, технологија много олакша, да не морате сада ићи неколико пута да гледате једну те исту ствар код неког играча. Међутим, све то треба склопити заједно: и видео технологију и уживо гледање играча – и оних младих и оних који су већ остварени у фудбалу – и проценити да ли тај играч у одређеном тренутку одговара неком клубу. Нису ми стране ни модерне технологији али, генерално, није ми тешко да идем по неколико пута да погледам неког играча“, истиче Ћирковић.

Да ли се променила она стара да су већином деца из сиромашнијих породица најбољи фудбалери, јер највише „гризу“?

"У данашње време све гледамо и ове највеће играче, чак и њихове снимке и интервјуе где причају како су живели и проживели кад су били јако мали. И код нас има доста деце која су жељна успеха, која су из мањих средина и која са својим телентом и намером да успеју у фудбалу имају већу жељу – што не значи, наравно, да и деца која су из великих градова немају жељу, али имају више могућности да у тој некој ранијој фази развијања имају боље школе, бољу организацију тих утакмица, лига у млађим категоријама, свега тога што је везано за њихов развој", каже Ћирковић и додаје:

"У сваком случају, мислим да подједнако треба сваком детету дати шансу за успех, а става сам да та деца, која долазе из мањих средина, имају већу жељу за успехом и у некој причи која се дешавала и онда када сам ја почињао у тим неким данима у млађим категоријама, било је тако. Наравно, велики град пружа више могућности за развој, тако да та деца која дођу у велики град треба то оберучке да прихвате.“

Да ли ћете бити задужен само за први тим или и за омладинску школу?

"Скаутинг служба је једна целина. На позив Ивице Краља ја сам то оберучке прихватио, шта ће бити моје задужење, да ли ће бити скаутирање играча за омладинску школу или први тим -ништа ми није страно, бићу посвећен максимално. Трудићу се да ово што ми је фудбалски клуб Партизан понудио и што сам ја прихватио, оправдам на најбољи могући начин. У наредном периоду ћемо видети како ће се све то развијати, али мислим да у том погледу нећу разочарати. У наредном периоду ћемо још подробније причати о свему – о мојим задужењима, о задужењима скаутинг службе, а како ће то изгледати – видећемо. Још једном бих да изразим захвалност за ово што ми је понуђено да се поново вратим у Партизан и будем део нашег клуба, да будем део црно-беле породице. Срећан сам што сам део тога и трудићу се да максимално испоштујем и допринесем свим задацима који буду преда мном.“

"’Ајмо Миливоје“ се орило против Њукастла… да ли су, гледајући Светско првенство, пенали ипак лутрија?

"Доста је различитог мишљења код пенала, да ли су лутрија или је умеће. Видели смо синоћ, у ситуацији када је Меси требало да шутира пенал, одлучујући за вођство, да да неку велику предност екипи Аргентине, да је то урадио на веома исправан начин, није дао ни промил шансе голману Хрватске да буде ни близу одбране. Код тих одлучујућих пенала и код ситуација кад треба нешто да одлучиш, већа је тензија него кад имаш неку лагодну ситуацију. Доста пута сам гледао и тај пенал и дан данас не могу да се сетим шта сам размишљао од центра до беле тачке. Велика је тензија у том тренутку, голман, по неком мом субјективном осећају, мало порасте – гол се смањи, тако да је све то мало теже кад су одлучујући моменти. Ја сам имао ту срећу да у том тренутку будем тај који је нешто одлучио, на срећу моју, срећу Партизана и свих наших навијача у том тренутку – то је отишло на нашу страну, али могло је отићи и на другу страну, тако да можемо да кажемо да пенали у некој варијанти могу бити лутрија, а у некој умеће. На моју срећу је било умеће, јер сам преварио голмана и тако смо отишли у Лигу шампиона", присећа се Ћирковић.

Која је твоја прогноза за финале, ако вечерас Французи добију Мароко?

"Од самог старта Светског првенства, Аргентина ми је била тим која је за мене први фаворит – и због Месија и целе ситуације око њега, који је један од најбољих играча свих времена, а недостаје му тај један трофеј и у овим његовим позним играчким данима било би, можда, и најбоље за фудбал да Аргентина буде првак света. С друге стране, вечерас је утакмица које је веома занимљива, фаворит јесте Француска, али Мароко је показао овим утакмицама да могу и да се побеђују тимови који су фаворизовани. Дајем благу предсност Француској и волео бих да у финалу гледамо Месија и Ембапеа и да видимо у овом тренутку ко ће бити најбољи на свету. Опет кажем, желео бих да Меси и Аргентина освоје Светско првенство, а како ће бити видећемо за неколико дана“, закључио је Ћирковић.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".