Пасуљ, чорбаст или пребранац је омиљено српско јело, поред сарми. Када се пасуљ стави да се кува, све после тога је једноставно, али припрема пре термичке обраде је захтевна и изискује време. Ако желите правилно да скувате пасуљ и да он успе, битно је да га ноћ пре кувања потопите, а затим сутрадан исперете у две воде.

Али, постоје неки трикови који доста олакшавају процес спремања, а он је једнако укусан.

Прво, пасуљ више не мора да се потапа дан раније у воду. Све што треба да урадите јесте да узмете већу шерпу, па у њу сипајте пасуљ (количина по жељи) и воду. Затим промешајте, па онај пасуљ који је испливао извадите, јер он се неће скувати, пошто је покварен. Затим кувајте док не прокључа.

Фото: Профимедиа

 

 

Након тога пасуљ процедите, па исперите, а онда напуните новом водом. Поново оставите да прокључа, а затим поклопите и оставите да одстоји тако 40 минута. За то време пасуљ ће набубрити, као и да сте га оставили целу ноћ у води. Опет процедите, па сипајте нову воду и оставите да проври.

Никако немојте да солите док се кува, јер ће му требати дупло више времена. Пасуљ се соли 5 минута пре него што ћете га искључити. Кувајте пасуљ неких сат времена, проверите да ли је мекан, пре него што искључите. Након кувања ви можете да направите пребранац, али и да док се кува додате суво месо, а зачине и парадајз сос (ако користите) додајте 5 минута пред крај, као и со.

(Мондо)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".