Од кулинарства до здравља, једна биљка је незаобилазна, а то је босиљак. Он се хиљадама година користи као зачин, али много је значајнији у решавању бројних здравствених проблема.

Одличан је за срце и крвне судове. У босиљку има пуно витамина Б6 и магнезијума. Витамин Б6 спречава накупљање опасне супстанце хомоцистеина, а магнезијум подстиче јачање кардиоваскуларног система чиме делује превентивно против инфаркта. Опуштајући мишиће и крвне судове он поспешује проток крви и смањује ризик од аритмије.

Фото: Јутјуб принтскрин/Epic Gardening

 

Такође, делује и као природни антибиотик. По новим истраживањима, уље босиљка позитивно делује на имунитет. С обзиром да његови листови поседују антибактеријска и антисептичка својства, могу се користити за лечење бактеријских инфекција. Босиљак је такође и савезник у борби против депресије, покреће рад црева и помаже при детоксикацији организма.

Кажу да побољшава варење и регулише стрес. Поседује антимикробна својства која штите од вируса и инфекција а не треба заборавити да се босиљак сматра и за одличан афродизијак. По старим веровањима, ова биљка осим што штити здравље, привлачи новац, и каже се да кућа која има босиљак не може да буде сиромашна, преноси "Ало".

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".