Сваки искусни домаћин спрема одређену залиху хране неколико дана пред славу или важан догађај. У случају да спадате у ову групу људи постоји неколико савета како да одржите колаче свежим чак и након прославе.
Хрскави колачићи
Хрскави колачи никако не подносе влагу, јер их она омекшава, а самим тим и губе на хрскавости. Препорука за њихово чување јесте да их одложите у херметички затворену посуду и да их у њу никако не стављате пре него што се скроз охладе.
Колачи од дизаног, прхког или лиснатог теста
Ове колаче је најбоље замрзнути, али пре него што то урадите, оставите их око пола сата у фрижидеру, па их тек онда преместите у замрзивач. На тај начин ћете очувати прхкост теста.
Штрудле или куглоф, кекс с пуњењем
Половину исечене јабуке или кришку хлеба ставите у посуду, а затим у ту посуду одложите мекане колаче које желите да чувате. Хлеб и јабука делују као овлаживач и продужиће свежину колачима.
Кремасти колачи
Овакве колаче не би требало да држите у фрижидеру дуже од три дана. Најбоље би било да их прекријете масним/пек папиром, да их упакујете у кесу или посуду, а затим да их замрзнете. Када будете планирали да их послужите, оставите их да се одмрзну на собној температури и биће као свежи, преноси "Информер".
БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ
Прочитајте још
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".
Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".