Фудбалски свет се и даље опрашта од легендарног Синише Михајловића који је 16. децембра, у 53. години живота, изгубио битку са леукемијом.

Српски ас је приликом гостовања у једној телевизијској емисији поделио потресну причу из времена грађанског рата у Југославији.

Михајловићеви родитељи су у том периоду живели у Вуковару, тачније у Борову, Михином родном месту где је проводио безбрижне дечачке дане.

Фото: Д. Дозет

 

 

Пријатељство које је у детињству стекао, "запалило" му је породичну кућу, али, како ће се испоставити, зарад очувња живота његових родитеља.

Дом Михајловића срушен је до темеља, док је породица прогнана из Хрватске.

- То је учинио мој најбољи пријатељ - започео је причу Михајловић - Дружили смо се, спавали један код другог, ишли заједно на море... Када је кренуо рат, сви су знали да смо најбољи другови.

Фото: Профимедиа/Јутјуб Принтскирин/ Local Team

 

 

Почетак оружаних сукоба ширио се бившом Југом, те је због тога, док је Синиша био у Црвеној звезди и живео у Београду, кућу Михајловића задесила неочекивана посета Михиног друга.

- Дошао је код мене у дом и рекао мојим родитељима како морају да оду из њега, што они нису озбиљно схватили. Следећи пут је дошао са још двојицом и пуцао у моје слике - присећао се Михајловић, додајући да су његови увидели да је "враг однео шалу" и побегли из куће која је недуго затим била уништена.

Фото: Профимедиа

 

 

Сусрет некадашњих најбољих пријатеља догодио се неколико година касније.

- Видео сам га 2000. године када сам играо у Загребу. Дошао је да ме поздрави, а ја сам га упитао да ли је истина да ми је он срушио кућу. Рекао је да јесте, али да није имао избора јер би, да то није учинио, био убијен.

Уништавање слика и претње су биле неизбежне како би се остварила скривена намера.

- Да нисам срушио твоју кућу, убили би ме. Сви су знали да смо најбољи пријатељи, а морао сам да докажем да сам велики Хрват. Могао сам да је срушим и када су твоји родитељи били у њој, али нисам. Казао сам им да морају да оду, што они нису схватили озбиљно, па сам био приморан да пуцам у слике, како би се уплашили и побегли - биле су речи Михиног пријатеља.

Синиша је поверовао у његову причу, а гест је окарактерисао као начин да се његовим родитељима спаси живот. 

- Кућа ће да се изгради, а моји су остали живи - закључила је легенда светског фудбала.

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".